Salman Ruždi posle napada izgubio vid na jedno oko

Salman Ruždi posle napada izgubio vid na jedno oko

Salman Ruždi je izgubio vid na jedno oko i upotrebu jedne ruke nakon napada na bini na književnom događaju u zapadnom Njujorku u avgustu, rekao je njegov agent, preneo je Rojters.

Endrju Vajli, koji predstavlja književne divove kao što su Saul Belou i Roberto Bolano, opisao je razmere povreda koje je Ruždi zadobio u „brutalnom“ napadu u intervjuu za španski list El Pais.

Vajli je opisao autorove rane kao „duboke“ i primetio gubitak vida jednog oka. „Imao je tri teške rane na vratu. Jedna ruka je onesposobljena jer su mu bili posečeni nervi u ruci. I ima još oko 15 rana u grudima i trupu.

Agent je odbio da kaže da li je autor „Satanskih stihova“ (75) još uvek u bolnici više od dva meseca nakon što je policija saopštila da je 24-godišnji muškarac iz Nju Džersija ubo pisca u vrat i torzo neposredno pre nego što je Ruždi trebalo da da predavanje u Institutu Chautaukua, utočištu oko 19 km od jezera Erie.

Pisac je hitno prebačen u bolnicu nakon što je zadobio teške povrede u napadu, uključujući oštećenje nerva u ruci, rane na jetri i verovatno gubitak oka, rekao je tada Vajli.

Napad je uslijedio 33 godine nakon što je ajatolah Ruholah Homeini, tadašnji vrhovni vođa Irana, izdao fetvu, odnosno vjerski edikt, pozivajući muslimane da ubiju Ruždija nekoliko mjeseci nakon objavljivanja „Satanskih stihova“. Neki muslimani su odlomke u romanu o proroku Muhamedu videli kao bogohulne.

Ruždi, koji je rođen u Indiji u muslimanskoj kašmirskoj porodici, živeo je sa nagradom za glavu i proveo je devet godina skrivajući se pod zaštitom britanske policije.

Dok se iranska proreformska vlada predsednika Mohameda Hatamija udaljila od fetve kasnih 1990-ih, višemilionska nagrada koja je visila nad Ruždijevom glavom je rasla i fetva nikada nije ukinuta.

Homeinijev naslednik, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, suspendovan je sa Tvitera 2019. jer je rekao da je fetva protiv Ruždija „neopoziva“.

Čovek optužen za napad na pisca izjasnio se da nije kriv po optužbama za drugostepeni pokušaj ubistva i napad. On je zadržan bez kaucije u zatvoru u zapadnom Njujorku.