Francuska će podržati sankcije EU protiv Rusije kao odgovor na lažne referendume

Francuska će podržati sankcije EU protiv Rusije kao odgovor na lažne referendume

Ministarka za Evropu i spoljne poslove Francuske Ketrin Kolona dala je relevantnu izjavu na zajedničkom brifingu sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom u Kijevu, javlja dopisnik Ukrinforma.

Ministar je napomenuo da je lider zemlje agresora Vladimir Putin usvojio retoriku eskalacije: najavio je delimičnu mobilizaciju, organizovao lažne referendume i koristiće retoriku eskalacije u nuklearnom pitanju. Međutim, sve to neće odvratiti Francusku ni od njenih principa ni od njenog cilja.

„Ako Rusija prizna rezultate ovih nelegalnih referenduma, biće novih sankcija. Biće sankcija koje će usvojiti Evropska unija, a Francuska će u potpunosti podržati ove sankcije“, naglasio je Kolona.

Ona je napomenula da zemlje članice Evropske unije vode konsultacije kako bi se što pre dogovorile o novom paketu. Biće uvedena i pojedinačna ograničenja za kažnjavanje organizatora pseudoreferenduma i sektorske sankcije.

Kako je saopšteno, lideri „LNR/DNR“ i saradnici na teritorijama Hersonske i Zaporoške oblasti pod ruskom okupacijom najavili su 20. septembra „referendume“ o pridruživanju Rusiji i zakazali ih za 23-27. septembar.

Zapadni lideri su istakli da bi bilo kakav lažni ruski referendum u Ukrajini bio nelegitiman.