Đurišić podnio ostavku na mjesto Abazovićevog savjetnika

Đurišić podnio ostavku na mjesto Abazovićevog savjetnika

Ekspert-konsultant za vazdušni saobraćaj premijera Dritana Abazovića, Zoran Đurišić, podnio je ostavku na tu funkciju, prenosi RTCG.

On je kazao da Abazović nije uvažio njegove sugestije, kao i da je podlegao određenim uticajima.

„I nakon pet mjeseci ogromnih napora, pri čemu sam uložio svo svoje višedecenijsko iskustvo iz oblasti civilne avijacije, pokušavajući da utičem na stvaranje stabilne i zdrave avio kompanije, koju je moguće uspostaviti samo sa profesionalnim Odborom direktora i profesionalnim izvršnim direktorom. 43. Vlada kao i nekoliko prethodnih totalno urušava jedan od najvažnijih projekata koji je svojevrsan podupirač crnogorske ekonomije.

Od četiri profesionalca koja sam predložio premijeru za odbor direktora izabrao je samo jednoga, dok je drugi član koji dolazi iz vazduhoplovstva njegov izbor. Dakle od pet, vazduhoplovno su kredibilna samo dva člana. Tada sam se obratio medijima, i zbog odstupanja od struke, i kršenja profesionalnih principa, ukazao sam da je premijer svega mjesec dana prije imenovanja odbora direktora na sjednici Vlade izjavio “Crna Gora na žalost nema svoju avio kompaniju”. Potrošio sam ogromnu energiju da ga ubijedim da ipak imamo nacionalnu avio kompaniju, međutim svaki pokušaj da učinim nešto konstruktivno bio je jalov, jer sa druge strane sjede totalne vazduhoplovne analfabete, to jest, političke partije, koje, po svaku cijenu, grabe svaku mrvicu sa stola. Te mrvice, obično koštaju desetinama miliona eura štete.

Premijeru sam objasnio da za izvršnog direktora kompanije mora doći čovjek profesionalan, kredibilan i sa značajnim iskustvom iz vazduhoplovstva. Nakon što je kompanija osam mjeseci bila bez odbora direktora i bez izvršnog direktora, na moju inicijativu konačno je izabran kakav takav Odbor direktora. Kompanija bez izvršnog direktora vodi anarhiji u sistemu gdje so to ne smije dopustiti, a iz razloga što je veoma opasno. Najvažniji dio uspjeha avio kompanije, mogu reći 80%, direktno zavisi od kvaliteta kadrova koji su na pravim mjestima.

Na žalost, iz nekih razloga koji nemaju veze sa profesijom i strukom, premijer je podlegao određenim uticajima. Moja pozicija je potpuno marginalizovana a sve moje sugestije i predlozi anulirani. U kompaniji, na značajnim pozicijama, još uvijek sjede djelovi garniture koja je pod velom tajne kupila avione. Kompanija obavlja saobraćaj sa samo jednim avionom, što je manje nego 1999. godine. A u posljednjih godinu ipo dana, sa svega jednim ipo avionom napravljen je gubitak od preko deset miliona eura.

Pod ovakvim okolnostima, moj vazduhoplovni kredibilitet i dostojanstvo mogu biti urušeni, te stoga gospodin Abazović i ja od danas prekidamo saradnju koju smo imali, a u kojoj nijesam uspio da realizujem ni jedan razuman predlog“.