Musk traži izuzeće od sankcija Iranu za pristup Internetu

Musk traži izuzeće od sankcija Iranu za pristup Internetu

Nada Elona Maska da će upravljati svojom firmom za satelitski internet u Iranu zahteva dozvolu Ministarstva finansija, koje je u utorak saopštilo da pozdravlja aplikacije za podršku slobodi interneta u zemlji koja je u velikoj mjeri izolovana od zapadnih ekonomija.

Izvršni direktor Tesle objavio je u ponedeljak na Tviteru da će njegova kompanija za satelitski internet Starlink tražiti dozvolu za rad u Iranu. Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da je na Kancelariji za kontrolu inostrane imovine Ministarstva finansija da odluči o sledećim koracima Starlinka.

„Naravno, u prošlosti smo predviđali različite oblike izuzeća za sposobnost iranskog naroda da komunicira jedni sa drugima i sa svetom“, rekao je Salivan tokom brifinga za štampu u Beloj kući u utorak.

Starlink, odeljenje proizvođača svemirskih letelica SpaceKs, takođe u vlasništvu Maska, radi od 2019. Raspršuje hiljade satelita koji kruže oko Zemlje kako bi obezbedio širokopojasni pristup globalno.

Kompanija je pokušala da omogući pristup internetu ukrajinskom narodu tokom ruske invazije i sklopila je ugovore sa vojskom SAD još od 2021.

Ako Starlink pristup internetu bude omogućen iranskoj opštoj populaciji, to bi moglo doći na prigovor vlade, koja je strogo kontrolisala pristup internetu.

Portparol Ministarstva finansija, koji je želeo da ostane anoniman, jer nije primljena nijedna aplikacija, rekao je da Kancelarija za kontrolu strane imovine pozdravlja prijave za licence za odobravanje aktivnosti koje podržavaju slobodu interneta u Iranu.

U 2014. godini, odeljenje za sankcije Ministarstva finansija izdalo je licencu kojom se dozvoljava izvoz softvera i usluga u Iran koji bi omogućio slobodnu razmenu komunikacije preko interneta, sa namerom da podstakne slobodan protok informacija iranskim građanima.

Uprkos dodatku, kompanije nisu voljne da posluju u Iranu, zbog straha od kršenja postojećih sankcija i drugih zakona koji nameću kazne.

Međutim, u januaru 2021. Github — servis za skladištenje izvornog koda — objavio je da je obezbedio licencu od Trezora da ponudi svoje usluge programerima u Iranu.

„Uspeli smo da pokažemo kako programersko korišćenje GitHub-a unapređuje ljudski napredak, međunarodnu komunikaciju i trajnu spoljnu politiku SAD koja promoviše slobodu govora i slobodan protok informacija“, navodi se na veb stranici kompanije.