Zelenski je odbacio navode o umešanosti Ukrajine u eksplozije Sjevernog toka

Zelenski je odbacio navode o umešanosti Ukrajine u eksplozije Sjevernog toka

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski negira bilo kakvu moguću umješanost Ukrajine u eksplozije koje su prošle jeseni oštetile ruske gasovode Sjeverni tok u Baltičkom moru, dodajući da veruje da bi takvi izveštaji mogli da se šire kako bi se izazvalo usporavanje međunarodne pomoći Ukrajincima. Predsednik je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskom premijerkom Sanom Marin u Kijevu, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Što se tiče Sjevernog toka, mi nemamo ništa sa tim“, rekao je Zelenski.

Odgovarajući na pitanje zašto i kome bi bilo korisno širiti tvrdnje o navodnoj umešanosti „proukrajinskih grupa“ u incidente na cevima Severnog toka, predsednik je sugerisao da bi to moglo da se uradi kako bi se usporilo isporuka pomoći Ukrajini.

„Mislim da je veoma opasno da neki nezavisni mediji, koje sam uvek veoma poštovao, preduzimaju takve korake. Mislim da je pogrešno jer to samo igra na ruku Ruskoj Federaciji ili postoje neke poslovne grupe koje su zainteresovani da ne budu uvedene snažne sankcije jer njihova preduzeća trpe, a ove grupe mogu da deluju i izvan Rusije“, rekao je Zelenski.

On je naglasio da se Ukrajina trenutno bori protiv neprijatelja – Rusije, ali je dodao da i dalje postoji borba protiv „ljudi koji ne vide ništa osim novca“, čiji biznisi trpe zbog smanjenja obima trgovine sa terorističkom državom.

Šef države je rekao i da postoje određene „treće zemlje“ koje dozvoljavaju Ruskoj Federaciji da zaobiđe sankcije.

„S jedne strane podržavaju Ukrajinu, naš suverenitet, čak i pošalju nešto Ukrajini, znate, kao da uslovno pomažu, da stave kvačicu. A sa druge strane nude puteve za izbegavanje sankcija, zarađujući desetine milijardi. dolara i povećali trgovinu sa Ruskom Federacijom u odnosu na predratni period“, istakao je predsednik.

Prema Zelenskom, to se odnosi na mnoge države, čak i na one koje su deo EU ili NATO.

„Obratio bih pažnju na ovo i analizirao, kome bi to moglo biti od koristi i kome su takve dezinformacije važne. Ukrajina to definitivno nije uradila. I ovo je najvažnije. I šta god neko smislio, neki znaci bilo čega, čak i možda neka operacija lažne zastave, ovo izgleda smešno, da budem iskren. Zainteresovani smo da se isporuči oružje, uvedu sankcije i da se ostvari naša pobeda“, naglasio je Zelenski.

Kako je saopšteno, krajem septembra 2022. godine, usled eksplozija na gasovodima Severni tok i Severni tok 2 kod obale ostrva Bornholm u Baltičkom moru, cevi su oštećene u ekskluzivnim ekonomskim zonama Danske i Švedske.

Istraga o aktima sabotaže, koju vode nadležni organi Švedske, Nemačke i Danske, je u toku. Mnoge vlade imaju tendenciju da veruju da je Rusija bila ta koja je stajala iza eksplozija. Rusija je negirala umješanost.