SZO otpušta direktora u Aziji optuženog za rasističko ponašanje

SZO otpušta direktora u Aziji optuženog za rasističko ponašanje

Svijetska zdravstvena organizacija otpustila je svog najvišeg zvaničnika u zapadnom Pacifiku nakon što je Asošiejted pres prošle godine izvestio da ga je desetine članova osoblja optužilo za rasističko, uvredljivo i neetičko ponašanje koje je možda kompromitovalo odgovor zdravstvene agencije UN na virus korona pandemija.

U mejlu poslatom zaposlenima u srijedu, generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je imenovanje dr Takešija Kasaija „raskinuto“ nakon što je interna istraga otkrila „nalaze o nedoličnom ponašanju“.

To je prvi put u istoriji SZO da je smenjen regionalni direktor.

„Ovo je bilo putovanje bez presedana i izazov za sve nas“, napisao je Tedros. On je rekao da će sledećeg meseca početi proces izbora novog regionalnog direktora za zapadni Pacifik.

Sažetak interne istrage SZO predstavljen na sastanku izvršnog odbora agencije ove nedelje u Ženevi otkrio je da je Kasai redovno uznemiravao radnike u Aziji, uključujući angažovanje u „agresivnoj komunikaciji, javnom ponižavanju i (i) davanju rasističkih komentara“.

Viši direktori SZO rekli su najvišem upravnom telu organizacije da je Kasai stvorio „toksičnu atmosferu“, da se članovi osoblja plaše odmazde ako progovore protiv njega i da postoji „nedostatak poverenja“ u SZO.

Zvaničnici su takođe otkrili da je Kasai izmanipulisao najmanje jednu procenu rada podređenog, prema poverljivim materijalima do kojih je došao AP.

Kasaijevo smenjivanje usledilo je nakon istrage AP objavljene u januaru 2022. koja je otkrila da je više od 30 neidentifikovanih službenika SZO poslalo pisanu žalbu na direktora višim čelnicima SZO i članovima izvršnog odbora organizacije.

Dokumenti i snimci pokazuju da je Kasai davao rasističke primedbe svom osoblju i okrivio porast COVID-19 u nekim pacifičkim zemljama njihov „nedostatak kapaciteta zbog njihove inferiorne kulture, rase i socioekonomskog nivoa“.

Nekoliko službenika SZO koji rade pod Kasaijem reklo je da je nepropisno delio osetljive informacije o vakcini protiv COVID-a kako bi pomogao Japanu, njegovoj matičnoj zemlji, da postigne političke poene ciljanim donacijama. Kasai je japanski lekar koji je radio u javnom zdravstvenom sistemu svoje zemlje pre nego što je prešao u SZO, gde je bio više od 15 godina.

Nekoliko dana nakon izveštaja AP-a, šef SZO Tedros je objavio da je počela interna istraga o Kasaiju. Tedros je obavestio osoblje u avgustovskom imejlu da je Kasai „na odsustvu“ i da je još jedan visoki zvaničnik poslat da ga privremeno zameni.

Ukidanje je u oštroj suprotnosti sa oklevanjem SZO da kazni druge počinioce nasilnog i ponekad nezakonitog ponašanja, uključujući seksualno zlostavljanje i eksploataciju tokom epidemije ebole u ​​Kongu 2018-2020.

Više od 80 osoba koje su reagovale na epidemiju koje su radile prvenstveno pod upravom SZO seksualno je zlostavljalo ili eksploatisalo ranjive žene; Istraga AP-a otkrila je da je više rukovodstvo SZO bilo obavešteno o višestrukim tvrdnjama o eksploataciji 2019. godine, ali je odbilo da reaguje i čak je unapredilo jednog od uključenih menadžera.

Nijedan viši zvaničnik SZO povezan sa seksualnim zlostavljanjem u Kongu nije otpušten. ”

„Ono što nam je sada potrebno je doslednost u tome kako SZO primenjuje pravila o zlostavljanju“, rekla je Sofi Harman, profesor međunarodne politike na Univerzitetu Kraljica Meri u Londonu. „Preživjele seksualnog zlostavljanja i eksploatacije iz (Konga) još uvijek traže pravdu; SZO mora da im pokaže da su važni.“