Svemirski teleskop objavio je prve fotografije planete izvan Sunčevog sistema

Svemirski teleskop objavio je prve fotografije planete izvan Sunčevog sistema

Svemirski teleskop Džejms Veb napravio je prve slike planete van našeg Sunčevog sistema. Mladi „super Jupiter“ kruži oko svog Sunca na udaljenosti skoro 100 puta većoj od one između Zemlje i Sunca.

NASA je u četvrtak objavila slike planete gledane kroz različite filtere u blogu. Naučni detalji zapažanja su unapred štampani u avgustu i tek treba da budu recenzirani.

Planeta o kojoj je reč, nazvana HIP 65426 b, prvi put je otkrivena od strane Spectro-Polarimetric High-Contrast Ekoplanet Research (SPHERE) 2017. godine, tako da je tim Džejmsa Veba tačno znao gde da je pronađe.

To je gasni gigant čija je masa procenjena na između šest i 12 puta veća od Jupitera i relativno je mlad, star oko 15 ili 20 miliona godina.

Planeta putuje oko zvezde udaljene oko 363 svetlosne godine od nas. Njegova orbita je oko 92 AJ – jedinica jednaka udaljenosti između Zemlje i Sunca – potrebno je oko 600 zemaljskih godina da se završi rotacija.

Ta udaljenost orbite je ono što je pomoglo svemirskoj opservatoriji da napravi jasne slike egzoplanete. Njegovi optički senzori imaju specijalne alate zvane koronografi, koji mogu blokirati zračenje zvezde i omogućiti snimanje manje svetlih objekata u blizini. Što je planeta udaljenija od zvezde, bolje se može eliminisati njena svetlost.

Teleskop Džejms Veb je fotografisao HIP 65426 b u nekoliko talasnih dužina koje zemaljska opservatorija jednostavno nije mogla da izabere zbog Zemljine atmosfere. Program SPHERE je snimio slike koristeći kratko infracrveno svijetlo.