Norveška podigla nivo terorističke pretnje na „izvanredan”

Norveška podigla nivo terorističke pretnje na „izvanredan”

Masovna pucnjava u noćnom klubu u Oslu mogla bi da podstakne dalje napade, upozorava policija, prenosi RT.

Norveška se suočava sa „nerešenom terorističkom situacijom“, rekao je novinarima u subotu šef nacionalne policije Rodžer Berg, dodajući da je nivo terorističke pretnje širom zemlje podignut sa „umerenog“ na „izvanredan“. Odluka je doneta nakon masovne pucnjave u noćnom klubu u Oslu u subotu uveče.

Policija je saopštila da smatra da je napad na klub „ekstremistički islamistički teroristički akt“. Istražitelji sada nastoje da procene nivo „ideološke motivacije“ osumnjičenog i njegove potencijalne veze sa „drugim ekstremistima ili povezanim mrežama“, rekao je Berg. Takođe je zamolio ljude da kontaktiraju policiju ako vide nešto čak i pomalo sumnjivo.

Teroristički akti slični onom koji su izvedeni u centru Osla imaju „potencijal“ da inspirišu druge napadače, upozorila je policija. Mere su sprovedene nakon što je napadač ubio dvije osobe i ranio 21 osobu ispred popularnog gej bara u Oslu. Napad se dogodio uoči gradske Parade ponosa, vrhunca desetodnevnog LGBTK+ festivala, koji je trebalo da počne u subotu, ali je otkazan.

Policija je identifikovala osumnjičenog kao Zanijara Matapura (42), norveškog državljanina iranskog porekla. Taj čovek navodno ima istoriju mentalnih poremećaja i godinama je poznat policiji, objavio je norveški list Dagbladet, pozivajući se na sudske dokumente do kojih je došao.

Matapour, koji je sa svojom porodicom stigao u Norvešku 1991. godine, prvo je osuđen, a zatim oslobođen optužbi za saučesništvo u ubodu nožem kao školskog dečaka 1990-ih, izvestio je Dagbladet. Takođe je osuđen za „teško ulično nasilje“, dodaje se. Policija ga je 2015. istražila zbog mogućih veza sa islamistima, a godinu dana kasnije osuđen je zbog optužbi za posedovanje droge. Osumnjičeni živi od invalidnine od 2013. godine, navodi list.