Broj poginulih u eksploziji u džamiji u Kabulu dostigao 21

Broj poginulih u eksploziji u džamiji u Kabulu dostigao 21

KABUL – U eksploziji koja je u srijedu tokom večernje molitve prodrla kabulsku džamiju poginula je 21 osoba, saopštila je u četvrtak policija Kabula.

Portparol policije Khalid Zadran rekao je da su još 33 osobe povrijeđene u eksploziji.

Svedoci su rekli Rojtersu da se snažna eksplozija čula u sjevernom delu Kabula, razbijajući prozore na obližnjim zgradama. Nije bilo trenutnog preuzimanja odgovornosti za eksploziju, a vlasti nisu javno pripisali krivicu.

Talibani kažu da vraćaju sigurnost u ratom razorenu zemlju, u kojoj je došlo do ukupnog pada nasilja otkako je grupa preuzela vlast i porazila vladu koju podržavaju SAD pre godinu dana. Međutim, nekoliko velikih napada, od kojih neke preuzima Islamska država, dogodilo se u urbanim centrima poslednjih mjeseci.

Urgentna bolnica, ustanova koju vodi italijanska nevladina organizacija specijalizovana za lečenje žrtava rata, saopštila je u saopštenju da je primila 27 ljudi, uključujući petoro dje, koji su ranjeni u eksplozijama. Dve osobe su stigle mrtve, a jedan pacijent je preminuo u hitnoj pomoći, rekao je direktor Hitne pomoći za Avganistan Stefano Soca.

U avgustu je bolnica lečila 80 pacijenata iz šest različitih događaja masovnih žrtava, što uključuje velike incidente kao što su eksplozije i masovna pucnjava.

„Zemlja trpi posljedice veoma dugog sukoba koji je potkopao njenu budućnost“, rekao je Soca.