Broj poginulih raste dok ciklon Fredi pogađa Malavi, Mozambik

Broj poginulih raste dok ciklon Fredi pogađa Malavi, Mozambik

Neumoljivi ciklon Fredi koji trenutno pogađa južnu Afriku ubio je najmanje 56 ljudi u Malaviju i Mozambiku otkako je u subotu uveče po drugi put pogodio kontinent, potvrdile su vlasti obije zemlje.

Lokalna policija saopštila je da je umrla 51 osoba u Malaviju, uključujući 36 u Čilobveu u finansijskom centru Blantajer u centru zemlje, dok je nekoliko drugih nestalo ili je povređeno. Vlasti u Mozambiku saopštile su da je pet osoba ubijeno u toj zemlji od subote.

Smrt u Malaviju uključuje pet članova jedne porodice koji su umrli u Blantajerovom gradu Ndirande nakon što su Fredijevi razorni vetrovi i jake kiše srušile njihovu kuću, navodi se u policijskom izveštaju. Trogodišnje dete koje je „zarobljeno u ruševinama“ takođe je među žrtvama, a njeni roditelji među nestalima, takođe su saopštile vlasti.

„Sumnjamo da će se ova brojka povećati dok pokušavamo da sastavimo jedan nacionalni izveštaj iz naših jugozapadnih, jugoistočnih i istočnih policijskih kancelarija koji pokrivaju pogođena područja“, rekao je portparol policije Malavija Piter Kalaja za AP.

Ciklon je zahvatio Mozambik i Malavi tokom vikenda i u ponedeljak. Ovo je drugi put da je rekordni ciklon – koji izaziva razaranja u južnoj Africi od kraja februara – došao do kontinentalne Afrike. Takođe je udario ostrvske države Madagaskar i Reunion dok je prešao preko okeana.

Ciklon je intenzivirao rekordnih sedam puta i ima najveću ikada zabeleženu akumuliranu energiju ciklona, ili ACE, što je merenje količine energije koju je ciklon oslobodio tokom vremena. Fredi je zabeležio više energije tokom svog životnog veka nego čitava tipična sezona uragana u SAD.

Fredi se prvi put razvio u blizini Australije početkom februara i proputovao ceo južni Indijski okean. Predviđeno je da bude najduži ikada zabeleženi tropski ciklon. Meteorološka agencija UN sazvala je panel stručnjaka da utvrdi da li je oborio rekord koji je uragan Džon postavio 1994. od 31 dana.

Fredi se u subotu spustio na kopno u morsku luku Kelimane u Mozambiku, gde ima izveštaja o šteti kućama i poljoprivrednim zemljištima, iako obim razaranja još nije jasan. Telekomunikacije i druga osnovna infrastruktura i dalje su isključeni u većem delu pogođene provincije Zambezija, što ometa spasavanje i druge humanitarne napore.

Regionalni centar za praćenje tropskih ciklona na Reunionu francuske meteo-francuske agencije upozorio je u ponedeljak da će se „najjače kiše nastaviti u narednih 48 sati“ dok se Fredi nastavlja. Centralne provincije Mozambika i Malavi identifikovani su kao posebno ranjivi na „poplave i klizišta u planinskim oblastima“ od strane vrijemenskih monitora.

Veliki deo štete u Malaviju je u kućama izgrađenim u oblastima zabranjenim zakonom, kao što su planinski regioni ili blizu reka gde se bore sa klizištima, poplavama bez presedana i rekama koje izbijaju iz korita. Ciklon je primorao vladu Malavija da obustavi škole u ​​10 okruga u svom južnom regionu „kao meru predostrožnosti“.

Očekuje se da će Fredi oslabiti i da će se vratiti na more u srijedu, navodi Meteo-France.