Španski muzej vraća Poljskoj dvije slike koje su nacisti opljačkali

Španski muzej vraća Poljskoj dvije slike koje su nacisti opljačkali

Muzej na sjeverozapadu Španije vratio je dve slike iz 15. veka poljskim zvaničnicima u srijedu nakon što je utvrđeno da su ih opljačkale snage nacističke Njemačke tokom Drugog svijetskog rata.

Slike „Mater Dolorosa” (Majka tuge) i „Ecce Homo” predate su delegaciji poljskog ministarstva kulture. Prema španskom muzeju Pontevedra, prvobitno se verovalo da radove potpisuje Dieric Bouts, flamanski majstor rođen u holandskom gradu Harlemu, ali se sada pripisuju članu njegove škole ili grupe.

Muzej je saopštio da su poljski zvaničnici 2020. godine obavestili da su dela opljačkale nacističke snage. Muzej je brzo odlučio da ih pošalje nazad u Poljsku, ali je završetak službenih dozvola za transfer to odložio do sada.

Nacističke snage ukrale su dela iz kolekcije Čartorijskog u Goluhovu kada je grad okupirala nemačka vojska u Drugom svetskom ratu, rekli su poljski zvaničnici. Pojavili su se u Madridu 1973. i bili su u muzeju Pontevedra od 1994. godine kada su nabavljeni među preko 300 dela kupljenih od španskog privatnog kolekcionara.

Poljska je videla da je veliki deo svog kulturnog nasleđa uništen ili opljačkan tokom ratne okupacije zemlje od strane nacističke Njemačke i Sovjetskog Savjeza, a oko 500.000 predmeta je i dalje nestalo.

Zemlja ulaže napore da se što više oporavi. Ministarstvo kulture ima odeljenje za opljačkanu umetnost koja vodi bazu podataka o nestalim predmetima i pretražuje strane kolekcije i aukcije. Kada lociraju opljačkanu poljsku sliku, knjigu ili drugi predmet, obavještavaju službenike za sprovođenje zakona te zemlje.