Rjuiči Sakamoto, kompozitor muzike za film „Poslednji car“, umro je u 71.

Rjuiči Sakamoto, kompozitor muzike za film „Poslednji car“, umro je u 71.

Rjuiči Sakamoto, japanski kompozitor nagrađen Oskarom, poznat po svojim partiturama za „Poslednji imperator”, „Srećan Božić, gospodine Lorens” i druge filmove, preminuo je u 71. godini, izvestio je dnevnik Jomiuri Šimbun.

Sakamoto je takođe bio poznat po svom radu sa pionirskim bendom elektronske muzike Iellov Magic Orchestra (IMO) čiji je suosnivač.

Upoznat sa klavirom kao mališan, Sakamoto je živeo za muziku. Kao srednjoškolac, vozio se u tokijskim vagonima tako zbijenim da niko nije mogao da se pomeri, zabavljajući se brojeći sve različite zvukove koje je voz ispuštao usput.

Sakamoto, koji je klasičnog muzičara Kloda Debisija opisao kao svog heroja, studirao je etnomuzikologiju na Tokijskom nacionalnom univerzitetu lepih umetnosti i muzike, sa posebnim interesovanjem za tradicionalnu muziku japanske prefekture Okinava, kao i za indijsku i afričku muzičku tradiciju.

„Azijska muzika je u velikoj meri uticala na Debisija, a Debisi je uticao na mene. Tako da muzika ide širom sveta i ima pun krug“, rekao je on za javni radio VNIC 2010. godine.

Prihvatajući elektronsku muziku, on i kolege studijski muzičari Haruomi Hosono i Iukihiro Takahashi osnovali su IMO 1978. Revolucionarna upotreba širokog spektra elektronskih instrumenata od strane benda donela je domaći i globalni uspeh.

Sakamotova prva muzika bila je za film iz 1983. „Srećan Božić, gospodine Lorens“, u kojem je takođe igrao komandanta logora za ratne zarobljenike, glumeći pored Dejvida Bouvija. Rezultat je osvojio nagradu BAFTA.

Njegovo najslavnije delo bio je „Poslednji car“ iz 1987. – film u kojem je takođe glumio. Snimka je osvojila Oskara, Gremija i Zlatnog globusa.

Sakamoto, koji je bio anti-nuklearni aktivista i ekološki aktivista, uzeo je pauzu na poslu 2014. na oko godinu dana da bi se lečio od raka grla. Iako se izlečio od toga nakon godina lečenja, on je na svojoj veb stranici u januaru 2021. objavio da mu je dijagnostikovan rak rektuma.

U decembru 2022, Sakamoto je održao ono što je očigledno trebalo da bude oproštajni koncert za njegove fanove, emitovan na mreži.

„Moja snaga je zaista pala, tako da bi normalan koncert od oko sat do devedeset minuta bio veoma težak“, rekao je u onlajn poruci nekoliko dana ranije.

„Kao rezultat toga, snimio sam ga pesmu po pesmu i zajedno montirao kako bi mogao da bude predstavljen kao običan koncert – za koji vjerujem da može da bude užitak na normalan način. Molim vas, uživajte.“