U Portugalu je održano više hiljada protesta zahtevajući veće plate i penzije

U Portugalu je održano više hiljada protesta zahtevajući veće plate i penzije

Hiljade ljudi izašlo je u subotu na ulice Lisabona u znak protesta zbog naglog rasta cijena, prenosi  DV.

Najveći sindikat CGTP, koji je organizovao proteste, traži od portugalskih vlasti da odmah povećaju plate i penzije za najmanje 10 odsto, kao i da uvedu gornje granice cena osnovnih životnih namirnica.

Portugal je jedna od najsiromašnijih zemalja zapadne Evrope. Prema zvaničnim podacima, više od polovine zaposlenih Portugalaca zarađuje manje od 1.000 evra mesečno. Minimalna zarada u zemlji je 760 evra. Istovremeno, inflacija u januaru ove godine bila je veća od osam odsto, a cene stanova u Portugalu za 2022. porasle su za 18,7 odsto.

Sredinom marta, vlada koju predvodi socijalista Antonio Kosta najavila je paket mera za borbu protiv stambene krize.

Opozicija, međutim, smatra da neće imati efekta ako portugalske vlasti nastave da podstiču strance da rade u zemlji – posebno uz pomoć „digitalne nomadske vize“, koju je moguće dobiti od oktobra.

Ideju o veštačkom ograničavanju cena hrane već je odbacio ministar ekonomije Antonio Kosta Silva, navodeći da je najbolji mehanizam regulacije cena slobodno tržište.

Ranije, u januaru, veliki štrajk nastavnika održan je i u Lisabonu. Tražili su veće plate zbog rastuće inflacije, kao i poboljšanje uslova rada. Štrajkovi nastavnika u Portugalu traju od decembra 2022, zbog čega su neke škole u ​​zemlji privremeno zatvorene.