Đoković od danas 7. na ATP listi

Đoković od danas 7. na ATP listi

Iako je sedmi put u karijeri osvojio Vimbldon, najbolji srpski teniser Novak Đoković od danas je sedmi na ATP listi. Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) oduzela je danas teniserima bodove osvojene na Vimbldonu prošle godine, a novi nisu dodeljeni zbog kazne za organizatore londonskog turnira koji su zabranili učešće ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama.

Novak Đoković je tako, i pored pobede nad Nikom Kirjosem i titule u Londonu, ostao bez mogućnosti da odbrani 2.000 bodova, zbog čega je od danas sedmi teniser sveta.

Pad za četiri mesta je doživeo i Italijan Mateo Beretini, koji je igrao finale prošle godine, a sada će biti 15. teniser sveta.

Ni Nik Kirjos, ovogodišnji finalista, nije profitirao od svog najboljeg rezultata u karijeri pošto je izgubio 90 bodova i sa 40. pao na 45. poziciju.

Iako nisu ni učestvovali na ovigidišnjem Vimbldonu, Danil Medvedev i Aleksandar Zverev na pozicijama su jedan i dva. Uprkos zabrani učešća, Rus je zbog lošeg nastupa prošle godine izgubio samo 180 bodova.

Profitirao je i Rafael Nadal koji je sada treći igrač planete, dok su ispred Đokovića sada i Stefanos Cicpas, Kasper Rud i Karlos Alkaraz.

Kada su u pitanju ostali srpski igrači, Filip Krajinović je 30. mestu, Miomir Kecmanović odmah iza njega, Laslo Đere na 51. poziciji dok je Dušan Lajović 57. igrač sveta.

Novak Đoković je rekorder po broju nedelja na poziciji jedan u muškoj konkurenciji sa 373.

izvor RTS