Rožajka osuđena na 15 godin zbog ubistva 18ogodišnjeg Božidara

Rožajka osuđena na 15 godin zbog ubistva 18ogodišnjeg Božidara

Pobjeda: Apelacioni sud potvrdio je presudu Rožajki Raziji Dacić,osuđenoj na maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina zbog ubistva osamnaestogodišnjeg Božidara Vujadinovića 28. novembra 2019. godine.

Prvostepenu presudu u Višem sudu u Podgorici izrekla je sudija Vesna Kovačević.

Tokom postupka, kako piše u obrazloženju presude, dokazano je da je Dacić u svom stanu u podgoričkom naselju Stari aerodrom nakon prepirke ubila Vujadinovića zadajući mu smrtonosni ubod nožem u predjelu srca.

Osamnaestogodišnji mladić uspio je da izađe iz stana, nakon čega je izgubio svijest i pao ispred ulaznih vrata.Prvostepeni sud je konstatovao da prilikom odlučivanja o kazni nije bilo olakšavajućih okolnosti koje bi išle u prilog optuženoj, dok je kao otežavajuću cijenio činjenicu da je Dacić 2000. godine pravosnažno osuđena na osam godina robije jer je godinu ranije izazvala požar u kom su stradale njena jednomjesečna ćerka i jednogodišnja ćerka njene prijateljice C.L.

Osim toga, sud kao olakšavajuću okolnost nije cijenio ni to što je Dacić u vrijeme izvršenja krivičnog djela bila u stanju bitno smanjene uračunljivosti i u alkoholisanom stanju jer je sama sebe dovela u to stanje.

Optužena Dacić je prilikom iznošenja odbrane tvrdila da se nalazila iza Vujadinovića dok su se otimali oko noža i da je mladić sam sebe ubo.

Međutim, vještak medicinske struke Miodrag Šoć opovrgao je njene tvrdnje, pojašnjavajući da veličina, lokalizacija i smjer kanala rane upućuju da je napadač stajao ispred žrtve.

On je pojasnio da Vujadinović nakon zadobijanja rane u predjelu srca nije morao odmah da izgubi svijest, tako da je mogao napraviti neke pokrete.Šoć je objasnio da se svijest gubi vrlo brzo nakon vađenja oštrice iz srca, zbog čega se nije mogao kretati dugo.