Požar prema Sutorini je ugašen

Požar prema Sutorini je ugašen

Kako prensi Pobjeda, tokom cijele protekle noći na opožarenom području od sela Žvinje ka Sutorini, brdovitim dijelom kojim se širila vatra, organizovana su dežurstva i požar prema Sutorini je ugašen, potvrdio je Novskom portalu predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Sada je dosta dobra situacija, ostao je nepristutpačan teren, jako strm, gdje skoro ni koza ne može proći. Optimista sam da će vatrogasci tokom dana i to riješiti, ukoliko im vjetar ne pomrsi posao. Juče je bilo prilično alarmantno. Bile su ugrožene i kuće u gornjem dijelu Žvinja, a onda se vatra spustila do Njivičkog puta. Na kraju je sve prošlo bez većih materijalnih šteta – kazao je Katić.

Podsjetio je da je hercegnovskoj Službi odmah velika pomoć i podrška stiigla od kolega iz Kotora i Tivta, dobrovoljnih vatrogasnih društava, privrednika i mještana. Gradonačelnici Trebinja i Konavala su takođe ponudili da pomognu, jer mi smo gradovi na tromeđi.

Za dolazak kanadera iz Hrvatske prepreka je bila administrativna i birokratska procedura u Crnoj Gori kazao je Katić, koji je kontaktirao i sa resornim Mnistarstvom.Cijela suština pomoći u ovakvim situacijama je brzo reagovanje, a ne da se ponavlja ono što je bilo 2017. godine. Administracija mora biti fleksibilnija, jer nekada su minuti u pitanju da ne dođe do tragedije. Samo avioni mogu biti efikasni u šumskim požarima, nikako helikopteri. Apelujem na sve građane da ne pale na otvorenom ništa, da ne bacaju opuške na sve strane, jer u slučaju Žvinja je isključivo uzrok požara ljudski faktor – poručuje Katić.Po izjavi svjedoka, požar na Žvinjama izazvao je 90-godišnji starac koji se oglušio o upozorenje komšija da ne potpaljuje otpad, potvrdio je Novskom portalu i načelnik Centra bezbjednosti Herceg Novi, Predrag Žižić.Čekamo kvalifikaciju djela osnovnog tužioca, prikupljamo obavještenja svjedoka i vjerovatno će protiv njega biti podnijeta krivična prijava. Biće to najvjerovatnije krivično djelo izazivanja opšte opasnosti – kazao je Žižić.