Vall St se zatvara u nadi da će smanjiti Fed

Vall St se zatvara u nadi da će smanjiti Fed

Američke akcije u ponedeljak su u porastu, produžavajući prošlonedeljni napredak jer znaci ekonomske mekoće ukazuju na to da efekti agresivne politike Fed-a usmjerene na hlađenje ekonomije, čime se obuzdava decenijama visoka inflacija, počinju da se smanjuju koren.

Sva tri glavna američka berzanska indeksa dobila su zamah tokom prve sesije sedmice prepuna visokih korporativnih prihoda i ključnih ekonomskih podataka.

Izvještaj S&P Globala pokazao je smanjenje poslovne aktivnosti ovog meseca, dajući nagoveštaj da talas strmih povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi ima željeni efekat, što je podstaklo nadu da bi centralna banka mogla da počne da usporava tempo povećanja sredstava Fed-a ciljna stopa.

„To je znak da ekonomija usporava i ono što Fed radi funkcioniše“, rekao je Piter Tuz, predsednik saveta za investicije Čejsa u Šarlotsvilu u Virdžiniji. „Oni možda postižu svoj cilj i možda se približavamo četvrtom kvartalu povećanja stope, da koristimo fudbalsku analogiju.

Prema preliminarnim podacima, S&P 500 (.SPKS) je ojačao 45,94 poena, ili 1,22%, i završio na 3.798,69 poena, dok je Nasdak Composite (.IKSIC) dobio 94,83 poena, ili 0,87%, na 10.954,55. Dov Jones Industrial Average (.DJI) porastao je za 421,31 poen, ili 1,36%, na 31.503,87.

Među 11 glavnih sektora u S&P 500, zdravstvo (.SPKSHC) je uživalo najveći procentualni dobitak.

Akcije kompanije Tesla Inc (TSLA.O) su pale nakon što je proizvođač električnih automobila snizio cene svojih automobila Model 3 i Model I za čak 9% u Kini, signalizirajući ublažavanje potražnje na najvećem svetskom tržištu automobila.

Akcije kineskih kompanija koje se kotiraju u SAD, kao što su Pinduoduo (PDD.O), JD.com i Baidu Inc, pale su nakon što je predsednik Si Đinping predstavio novi Stalni komitet Politbiroa sastavljen od lojalista.

„Vijest koje stižu iz Kine teraju vas da mislite da će u našoj budućnosti biti čvršća, ako ne i antagonistička Kina“, dodao je Tuz. „Ali prerano je da se vidi kako će se to odigrati što se tiče toga gde ćete ulagati u budućnost.

Sezona zarada u trećem kvartalu ove nedelje prelazi u preopterećenje. Do sada je skoro jedna petina kompanija u S&P 500 prijavila. Od toga, 74,7% je dalo rezultate koji su pobeđivali konsenzusom, prema podacima Refinitiva.

Analitičari očekuju rast zarade S&P 500 od 3,0%, na agregatu, u odnosu na 4,5% na početku meseca, po Refinitivu.

Rezultati velikog broja tehnoloških i tehnološki susednih kompanija verovatno će dominirati razgovorom o zaradi ove nedelje.

Microsoft Corp (MSFT.O) i Alphabet Inc (GOOGL.O) slede u utorak. U sredu, Apple Inc (AAPL.O) i Meta Platforms Inc (META.O) stupaju na red, a Amazon.com (AMZN.O) završava FAANG-ove u četvrtak.

Očekuje se i da će visokoprometne industrije ove nedelje objaviti zaradu, uključujući United Parcel Service (UPS.N), Boeing Co (BA.N), Ford Motor Co (F.N), 3M Co (MMM.N), General Motors Co ( GM.N), Chevron (CVKS.N) i Ekkon Mobil (KSOM.N).