Rastući troškovi energije povećavaju inflaciju u Švajcarskoj

Rastući troškovi energije povećavaju inflaciju u Švajcarskoj

Inflacija potrošačkih cijena ponovo se ubrzala u Švajcarskoj početkom godine, u velikoj mjeri odraz većih cena hrane i energije, pokazuju podaci Saveznog zavoda za statistiku u ponedeljak.

Inflacija je u januaru porasla za 3,3% na godišnjem nivou, podstaknuta porastom cijena gasa i struje. Stopa je premašila prognoze ekonomista od 2,9% i bila je najviša od avgusta 2022. Na mesečnom nivou, potrošačke cijene su porasle za 0,6% za razliku od pada od 0,2% u prethodnom mjesecu.

Godišnji rast inflacije u velikoj mjeri je podstaknut rastom cijena hrane i bezalkoholnih pića od 5,6%. Cijene stanova i energije porasle su za 5,1%, dok su troškovi javnog prevoza porasli za 4,7% na godišnjem nivou. Samo cijene gasa su u januaru porasle za 40,3 odsto na godišnjem nivou, dok je struja porasla za 25,5 odsto, saopštila je služba za statistiku.

Komunalni provajderi su početkom godine korigovali cijene, prebacujući povećane troškove na potrošače. Švajcarski državni regulator ELCOM je ranije predvidio da će struja za domaćinstva u prosjeku poskupiti za 27 odsto.

Švajcarska narodna banka je podigla svoje kamatne stope tokom poslednja tri uzastopna sastanka kako bi se suprotstavila rastućim inflatornim pritiscima.

Regulator predviđa usporavanje inflacije na 2,4% ove godine i 1,8% u 2024. Predviđeno je da će ekonomija rasti za oko 0,5% u 2023. usred slabe globalne tražnje.