Ukrajinski startapi donose tehnološke inovacije na CES 2023

Ukrajinski startapi donose tehnološke inovacije na CES 2023

Protekla godina je bila teška za startape svuda, ali vođenje kompanije u Ukrajini tokom ruske invazije dolazi sa potpuno drugačijim nizom izazova.

Klinički psiholog Ivan Osadčij doneo je svoj medicinski uređaj, nazvan Knopka, na ovogodišnju izložbu CES-a u Las Vegasu u nadi da će ga uneti u američke bolnice.

Njegov je jedan od desetak ukrajinskih startapa podržanih od vladinog fonda koji su ove godine na CES-u kako bi pokazali svoju tehnologiju svetu.

„Dve naše bolnice koje smo ranije radili su već uništene, a jedna je još uvek zauzeta. Dakle, ovo je najveći izazov“, rekao je Osadčij.

„Drugi izazov je za proizvodnju i naš tim jer oni granatiraju naš elektroenergetski sistem, a ljudi teško rade bez rasvete, bez grejanja u stanovima“, rekao je on.

On je došao do uređaja nakon što je godinu dana proveo sa svojom bakom u bolnici i otkrio da mora da pronađe medicinske sestre kada joj nešto zatreba.

Sistem funkcioniše tako što obaveštava medicinske sestre kada pacijent ima abnormalan broj otkucaja srca, treba da se leči ili na neki drugi način treba pomoć. Medicinska sestra ne može da isključi svoje dugme dok se ne pozabavi problemom.

„Još uvek radimo i radimo jer su bolnice otvorene i moramo da ih podržimo i obezbedimo efikasnost i bezbednost i za pacijente“, rekao je on.

Karina Kudriavtseva iz ukrajinskog startap fonda koji podržava vlada kaže da su, poput Knopke, svi startapovi u zemlji nastavili da rade od invazije Rusije pre skoro godinu dana.

„Vremena su se promenila, njihovi uslovi su se promenili, ali to može samo da ih ojača jer svi startapi rade na tome da spasu kompaniju, tim, spasu posao i spasu svoje živote, naravno, “ rekla je.

Invazija je primorala Valentina Frečku da se preseli u Francusku, ali on kaže da njegova kompanija za papir Releaf nikada nije zaustavila proizvodnju.

Kada je imao 16 godina, Frečka je odlučio da proučava alternativne izvore celuloze kako bi smanjio krčenje šuma. Sada je razvio tehnologiju koja koristi opalo lišće i reciklirana vlakna za pravljenje papira.

Glavni proizvod kompanije su papirne kese za kupovinu, ali se proizvode i ambalaža za hranu, posude za jaja i valovite kutije.

Frečka kaže da je sukob naterao kompaniju da postane fleksibilnija i otvorenija za mogućnosti.

„Kada se desio ovaj sukob i kada smo locirali našu kompaniju u Francusku, našli smo mnogo novih partnera i prikupili smo sredstva. Sakupili smo novac za naše potrebe“, kaže on. „Dakle, to nas zaista čini otvorenijima za svet.“