Nafta stabilna dok investitori procenjuju smanjenu ponudu u odnosu na izglede za rast

Nafta stabilna dok investitori procenjuju smanjenu ponudu u odnosu na izglede za rast

Cene nafte u ponedeljak su bile otprilike nepromenjene, pošto su investitori odmeravali izglede za čvršće snabdevanje proizvođača iz OPEK+ od maja u odnosu na zabrinutost zbog slabljenja globalnog rasta koji bi mogao da umanji tražnju za gorivom.

Fjučersi na naftu Brent oslabili su 7 centi na 85,05 dolara po barelu do 06:30 GMT, dok je američka nafta Vest Tekas Intermediate bila na 80,67 dolara po barelu, što je pad od 3 centa.

Oba ugovora porasla su treću nedelju zaredom prošle nedelje, vraćajući se na nivoe poslednji put viđene u novembru, nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici iznenadili investitore najavom dodatnih rezova proizvodnje koji će početi u maju.

Grupa poznata kao OPEK+ smanjiće uglavnom isporuke kisele sirove od proizvođača sa Bliskog istoka predvođenih Saudijskom Arabijom.

Nakon ove objave, najveći svetski izvoznik nafte podigao je cene sirove nafte u maju za kratkoročne kupce u Aziji i Sjedinjenim Državama. Državni naftni gigant Saudi Aramco je takođe obavestio nekoliko azijskih kupaca da će dobiti pune ugovorene količine u maju uprkos smanjenju proizvodnje.

„Oni koji su bili u medvedjem trendu dovode u pitanje izglede tražnje u svetlu smanjenja, dok je očigledno da oni koji su bili bikovski sada vide još zategnutije tržište u drugoj polovini“, rekao je šef ING-ovog odeljenja za istraživanje roba Voren Paterson.

„Ja sam u drugom kampu i još uvek vidim da se cene povećavaju odavde kako prolazimo kroz godinu.

Odvojeno, investitori posmatraju napredak pregovora između Iraka i Kurdistana o ponovnom pokretanju severnog izvoza nafte, što bi moglo doneti kiselu naftu na globalno tržište.

Dalje podržavajući cene, broj američkih naftnih platformi je pao za dva, na 590 prošle nedelje, dok je gasnih platformi pao za dva na 158, prema izveštaju Baker Hughes Co (BKR.O) u četvrtak, što je znak da proizvodnja u SAD neće rasti u bliskoj budućnosti.

Na globalnim finansijskim tržištima, pomno praćeni američki izveštaj o inflaciji koji će biti objavljen ove nedelje mogao bi pomoći investitorima da procene kratkoročnu putanju kamatnih stopa.

Uprkos očekivanjima da bi Federalne rezerve mogle usporiti povećanje kamatnih stopa zbog nedavne bankarske krize, troškovi zaduživanja bi i dalje mogli rasti ako inflacija ostane jaka, kažu analitičari.

„Ovonedeljni američki podaci mogli bi da otežaju raspoloženje ako jaki brojevi pojačaju očekivanja da će Fed nastaviti na svom putu zaoštravanja, dok slabi brojevi ukazuju na ekonomske bolove, što znači da u svakom slučaju raste averzija prema riziku“, rekla je Vandana Hari, osnivač dobavljač analize tržišta nafte Vanda Insights.

Oštar porast kursa povećao je dolar, čineći robu denominiranu u dolarima, kao što je nafta, skupljom za investitore koji drže druge valute.