Globalne cijene pšenice dostigle su rekordno visok nivo

Globalne cijene pšenice dostigle su rekordno visok nivo

Indijska zabrana izvoza izazvala je strah od velike krize hrane

Cijene pšenice su u ponedeljak skočile na novi rekord nakon što je Indija odlučila da zabrani izvoz te robe pošto je toplotni talas pogodio proizvodnju. Cijena se popela na 435 evra (453 dolara) po toni kako se evropsko tržište otvorilo.

Meka crvena ozima pšenica za isporuku u julu poskupela je 4,2%.

Nju Delhi je ovog vikenda saopštio da obuzdava izvoz jer je u toj zemlji, drugom po veličini proizvođaču pšenice na svijetu, zabeležen najtopliji mart u istoriji. Vlasti su izrazile zabrinutost za sigurnost hrane za 1,4 milijarde ljudi u zemlji zbog niže proizvodnje i oštro viših globalnih cijena.

Izvozni poslovi dogovoreni pre direktive izdate 13. maja i dalje bi mogli da se poštuju, ali će za buduće pošiljke biti potrebno odobrenje vlade, rekao je Nju Delhi,kako prenosi RT.

Zabrana izvoza izazvala je oštre kritike Grupe sedam industrijalizovanih zemalja, koja je rekla da bi takve mjere „pogoršale krizu“ rasta cijena hrane.

Indija, koja poseduje velike tampon zalihe, ranije je rekla da je spremna da pomogne u nadoknađivanju nekih nedostataka u snabdevanju izazvanih sukobom između Rusije i Ukrajine. Dve zemlje su glavni dobavljači na međunarodnom tržištu, čineći oko 30% svijetskog izvoza pšenice. Situacija je izazvala strahove da bi svijet mogao biti na ivici velike krize sa hranom.

Ostavite odgovor