Veljović saslušan povodom ubistva Duška Jovanovića

Veljović saslušan povodom ubistva Duška Jovanovića

Veselin Veljović, bivši direktor Uprave policije, saslušan je u Višem državnom tužilaštvu (VDT) kao svjedok u predmetu povodom ubistva glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Duška Jovanovića.

Veljović je, kako prenose RTCG, saslušan prije desetak dana, što je i potvrdio.

Međutim, zbog tajnosti postupka nije mogao saopštavati više detalja koje je iznio u VDT-u.

Duško Jovanović je ubijen u noći 27. maja 2004. godine u Podgorici, nakon što je izašao iz redakcije.

Prema nezvaničnim informacijama, Veljović je pred tužiocem saopštio da službena zabilješka o ubistvu Jovanovića, tokom saslušanja jedinog osuđenog Damira Mandića desetak dana nakon ubistva, nije zvanično zavedena u spisima predmeta.

Službena zabilješka nastala je 5. juna 2004. godine, tokom saslušanja Mandića u prostorijama CB Podgorica, kada je on policajcima ispričao detalje kako je počinjen zločin.

No, tužilac nije došao u policijske prostorije, dokument nije zaveden, niti se poudano zna kako je nestao iz arhive. Takođe, nije korišćen ni tokom sudskog postupka.

Veljović je, između ostalog, saopštio i da nije obavljao dužnost direktora policije u vrijeme ubistva Jovanovića, 2004. godine, kao i da nije učestvovao u istrazi zločina.

Nedavno je u Višem državnom tužilaštvu u okviru ovog predmeta saslušana i bivši predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Bivši načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milan Vujanović izjavio je 2021. godine da je nekadašnja vrhovna državna tužiteljka Vesna Medenica opstruirala istragu ubistva Jovanovića.

Vujanović tvrdi da je Medenica znala od samog početka za službenu zabilješku, odnosno priznanje danas jedinog osuđenog zbog ubistva Damira Mandića, ali da nije reagovala i odmah uputila tužioca u CB Podgorica.

Kako se kasnije ispostavilo, to je ključna stvar koja je uticala da se ubistvo nikada potpuno ne rasvijetli.