Udruženje boraca ratova od 1990. godine u otvorenom pismu Milatoviću: Moraju se priznati žrtve NATO agresije

Udruženje boraca ratova od 1990. godine u otvorenom pismu Milatoviću: Moraju se priznati žrtve NATO agresije

Radan Nikolić, direktor Udruženja boraca ratova od 1990. godine, uputio je otvoreno pismo novoizabranom predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću da potpiše Zakon o izmjenama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, kako bi se priznale žrtve NATO agresije.

„U ime korisnika boračke i invalidske zaštite, Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore apeluje na Vas da, u skladu sa članom 95 tačka 3 Ustava Crne Gore, ukazom proglasite Zakon o izmjenama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti koji je Skupština Crne Gore glasovima 41 poslanika donijela tokom Druge sjednice Prvog redovnog zasijedanja u 2023. godini.

Apel upućujemo zbog prethodnog javnog apela direktorice NVO Akcija za ljudska prava (HRA) Tee Gorjanc Prelević na Vas da, po uzoru na bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, ne potpišete usvojeni Predlog zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, već da ga, kako Vas Gorjanc Prelević podučava, poslije predstojećih parlamentarnih izbora vratite novom sazivu Skupštine, od kojeg HRA očekuje da ispravi navodnu nepravdu i diskriminaciju počinjenu članom 17a pomenutog zakona kojim se, po prvi put, propisuju prava porodica civilnih žrtava rata u NATO bombardovanju teritorije Crne Gore 1999. godine, ali ne i prava porodica civilnih žrtava iz Crne Gore u slučaju otmice u Štrpcima 1993. godine, a koje po HRA treba da imaju isti zakonski status.

Ističemo da je predlog HRA da ne potpišete zakon i vratite ga na doradu novom sazivu Skupštine Crne Gore pravni nonsens nepoznat parlamentarnoj praksi, bez uporišta u Ustavu, zakonu i činjenici da postizbornu skupštinsku većinu ne može obavezivati volja prethodne skupštinske većine.”, piše u otvorenom pismu.

U pismu se ističe da svaki zakon, pa i ovaj koji ste dužni da potpišete i proglasite, podložan je naknadnim izmjenama i dopunama i procjeni nadležnih organa da li sadrži diskriminatorske, nezakonite i neustavne odredbe. Čemu onda atak HRA na usvojeni Predlog zakona o izmjenama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti u cjelini, a što je na štetu korisnika prava iz tog zakona – ranjive populacije: boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova porodica palih i umrlih boraca, vojnih invalida i civilnih invalida rata koji od tog zakona, poslije dvadeset godina od njegovog donošenja po prvi put očekuju veću brigu države kroz veća primanja i dodatna prava?

„Sigurni smo, gospodine predsjedniče da Vam je poznato ko i zašto podržava mrežu koristoljubivih nevladinih organizacija u Crnoj Gori na čelu sa HRA i njenom direktoricom Gorjanc Prelević koja, bez reakcije države, krajnje drsko i neutemeljeno decenijama predstavlja Crnu Goru kao zločinačku državu, njene pripadnike JNA iz devedesetih kao drumske razbojnike, a srpski narod kao remetilački faktor u regionu.

Njen apel Vama je sračunata provokacija pred perlamentarne izbore suprotna interesima države Crne Gore i njenih građana i, posebno, Vašoj obavezi da se pridržavate Ustava i zakona i, u granicama nadležnosti, sarađujete sa nosiocima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Zato očekujemo od Vas da u ovom slučaju pokažete državničku čvrstinu i napravite otklon od haosa koji je za sobom ostavio Vaš prethodnik Đukanović, a potpiruje njegova saradnica Gorjanc Prelević.“, piše u pismu koje potpisuje Radan Nikolić, direktor Udruženja boraca ratova od 1990. godine.