Jokić „počistio“ Lejkerse, odveo Denver u veliko finale, oborivo Čemberlenov rekord i prigrabio „Medžik Džonson“ trofej

Jokić „počistio“ Lejkerse, odveo Denver u veliko finale, oborivo Čemberlenov rekord i prigrabio „Medžik Džonson“ trofej

Denver Nagetsi obezbijedili su plasman u veliko NBA finale, pošto su i u četvrtoj utakmici finala Zapada pobijedili Los Anđeles Lejkerse 113:111 i „počistili“ ih rezultatom 4-0 u pobjedama. Stvarno je najbolji! Nikola Jokić em što je predvodio Denver u svim parametrima, em što je ostvario treći tripl-dabl u finalu konferencije, a osmi ukupno u ovogodišnjem plej-ofu, što nikad nikome nije pošlo za rukom. Naime, Jokić je nadmašio rekord Vilta Čemberlena koji je prije čak 56 godina imao sedam tripl-dablova u plej-ofu.

Na kraju je Somborac i postigao taj koš za pobjedu 51 sekund do kraja. I nije pretjerivanje reći da je uzeo „metlu“, ometlao jednu od dvije najtrofejnije franšize i odveo Nagetse u istorijsko veliko finale. Sa tripl-dablom prosjekom u finalu Zapada?! Prosječno je ubacivao 27,8 poena i upisivao 14,5 skokova i 11, 8 asistencija.

Jokić je na kraju dobio nagradu „Medžik Džonson“ za najboljeg igrača u finalu Zapadne konferencije (MVP). Lejkersi su bili najbliže pobjedu u ovoj seriji u četvrtoj utakmici. Konstantno su vodili do polovine treće četvrtine, a maksimalno na samom početku iste – plus 15 (75:60). A onda je uslijedila serija Denvera 23-6 za preokret i vođstvo 83:81. A do kraja dionice razlika se popela i na plus sedam – 94:87. Djelovalo je da je tada sve riješeno, ali Lejkersi su pokazali da ovu zverku nije lako ubiti.

Nisu dozvolili Nagetsima da prelome i minut 13 sekundi do kraja Entoni Dejvis sa oba slobodna bacanja donosi rezultatski egal – 111:111. A onda na scenu stupa Jokić. Srbin uzima stvari u svoje ruke i pogađa 51 sekund do kraja za vođstvo 113:111. Do kraja, u ovoj utakmici sjajni Lebron Džejms , imao je dvije šanse za koš i produžetak. Prvi put je promašio, a drugi u poslednjem sekundu blokirao ga je Eron Gordon i veliko slavlje tima iz Kolorada moglo je da počne.

Pored koša za pobjedu Nikola Jokić je zabilježio 30 poena (11/24 iz igre, 3/6 za tri poena), 14 skokova i 13 asistencija. Džamal Marej ga je pratio sa 25 poena, bez pogođene trojke iz četiri pokušaja, dok je tihi heroj Gordon, pored one blokade pridodao i 22 poena. Na drugoj strani Lebron Džejms je odigrao maestralno sa 40 poena, 10 skokova i devet asistencija, ali nije bilo dovoljno. Entoni Dejvis je meč završio sa 21 poenom i 14 skokova, dok je Rivs dodao 17 poena.

U velikom finalu Denver čeka Majami ili Boston . I tamo prijeti metla, pošto Majami vodi 3-0. U slučaju da se sastanu tim iz Kolorada protiv tima sa Floride prednost domaćeg terena biće na strani Nikole Jokića i društva.