Pašinjan: Jermenija je spreman da prizna Nagorno Karabah kao dio Azerbejdžana

Pašinjan: Jermenija je spreman da prizna Nagorno Karabah kao dio Azerbejdžana

Jerevan je spreman da prizna Nagorno Karabah kao dio Azerbejdžana, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

Prema njegovim rečima, Jermenija je spremna da prizna teritorijalni integritet Azerbejdžana na površini od 86,6 hiljada kvadratnih kilometara, a jermenska strana veruje da je Azerbejdžan spreman da prizna teritorijalni integritet Jermenije na površini od 29,8 hiljada kvadratnih kilometara.

„Tih 86,6 hiljada kvadratnih kilometara (teritorija Azerbejdžana) uključuje i Nagorno Karabah. Ali mora se konstatovati i da pitanje prava i bezbjednosti Jermena Nagorno Karabaha treba da se razgovara u formatu Baku-Stepanakert“, rekao je Pašinjan na konferenciji za novinare.

On je dodao da je neophodno stvoriti garancije pod kojima neće biti nastavljena politika etničkog čišćenja i genocida nad Jermenima u Karabahu.

Jermenski premijer takođe je istakao da se vode intenzivni pregovori sa Azerbejdžanom i izrazio nadu u što skoriji dogovor o tekstu mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom, kao i njegovom potpisivanju.

Osim toga, Pašinjan smatra da mora doći do obostranog povlačenje snaga Jermenije i Azerbejdžana na osnovu mapa Generalštaba Oružanih snaga Jermenije iz 1975. godine. On je uvjeren da će to garantovati stabilnost u regionu.

Takođe je naveo da ne smatra realnim potpisivanje mirovnog sporazuma sa Bakuom tokom sastanka sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Moskvi 25. maja.

„Sastanak u Moskvi planiran je za četvrtak. Mislim da do tada neće biti realno da se potpiše mirovni sporazum“, precizirao je Pašinjan.

Istovremeno, nije isključio „postizanje zajedničkog imenioca“ o otvaranju regionalnih saobraćajnih komunikacija.

Pašinjan je prošle srijede izjavio da Jermenija i Azerbejdžan priznaju međusobni teritorijalni integritet unutar sovjetskih administrativnih granica.

Jerevan i Baku su prošle godine, uz posredovanje Rusije, SAD i Evropske unije, započeli razgovore o budućem mirovnom sporazumu. Početkom februara ove godine ministar spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan izjavio je da je Jermenija dobila nove predloge Azerbejdžana o mirovnom sporazumu i da ih proučava. Kasnije je Pašinjan rekao da je i Jerevan, sa svoje strane, podnio Bakuu predloge za mirovni sporazum.