Specijalni savjetnik Stejt Departmenta: Podržavamo Jakova Milatovića, vođu Pokreta Evropa sad!

Specijalni savjetnik Stejt Departmenta: Podržavamo Jakova Milatovića, vođu Pokreta Evropa sad!

Specijalni savjetnik u Stejt Departmentu Derek Šole izjavio je da novo rukovodstvo u Crnoj Gori treba da se fokusira na reforme u oblasti vladavine prava, posebno na zaustavljanje organizovanog kriminala i korupcije.

Šole je to rekao tokom pretresa o ocjeni američke politike prema Zapadnom Balkanu, pred Komitetom za spoljnu politiku Senata.

On je istakao kako se nada da će ishod nedavnih predsjedničkih izbora pomoći da se prevaziđu razlike u Crnoj Gori.

„Crna Gora je vrijedan saveznik u NATO-u i nadamo se da će ishod nedavnih predsjedničkih izbora pomoći da se prevaziđu razlike u Crnoj Gori“, rekao je Šole.

Na pitanje senatora Pita Riketsa šta se može uraditi da se Crna Gora udalji od Vladimira Putina i Rusije, Šole je istakao da je Crna Gora dobar NATO partner.

„Novi predsjednik države Jakov Milatović ubjedljivo je pobijedio na izborima. Crna Gora je još 2014. godine uvela sankcije Rusiji, a novi predsjednik se javno obavezao da će nastaviti sa takvom politikom prema Rusiji“, kazao je Šole, pa nastavio:

„Crna Gora je domaćin NATO vježbe baš sada, dok mi govorimo. Oni su dobar partner, a pokret koji vodi novi predsjednik Milatović mi vidimo kao simbol smjene generacija u Crnoj Gori. Baš večeras izaslanik Eskobar putuje na inauguraciju u Podgoricu“, dodao je Šole.

Senator Tim Kejn rekao je da u Južnoj Americi djeluju albanske mafijaške bande, koje švercuju kokain, ali ne samo albanske bande, nego i druge. On je pitao šta se može uraditi da se dođe do boljih rezultata u toj oblasti.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da SAD pomažu zemljama regiona u borbi protiv organizovanog kriminala, te da problem šverca droge između Južne Amerike i Evrope nije samo vezan za albanske bande, nego je to generalno problem u regionu. Istakao je, međutim, kako su rezultati zasad zadovoljavajući, te da se očekuje da borba protiv kriminala bude unaprijeđena.

Kako je istakao senator Džim Riš, važno je naglasiti pitanje energetske bezbjednosti u regionu, posebno ukoliko se zna da postoji istorijska zavisnost od Rusije. On je rekao kako Bajdenova adminisracija koristi sankcije u BiH, posebno kada je u pitanju borba protiv korupcije.

„Gdje korupcija postoji, SAD rade na tome da spriječe korupciju dok Rusija i Kina koriste korupciju za prošire svoje interese“, rekao je Riš.

Eskobar je naglasio da je opasnost malignog kineskog uticaja vidiljiva širom regiona, ali posebno u Srbiji.

„Mi smo sa njima razgovarali i ponudili im dobre alternative, sada je u Srbiji veliki broj američkih kompanija“, rekao je Eskobar, ističući da treba agresivnije promovisati američki biznis u regionu.

Naglasio je da za sve zemlje regiona važi da je bitno uskladiti se sa pravilima EU kada su pitanju strane investicije.