GA: Lokalni ženski odbornički klubovi mogu pomoći u rješavanju rodno zasnovane diskriminacije i nasilja

GA: Lokalni ženski odbornički klubovi mogu pomoći u rješavanju rodno zasnovane diskriminacije i nasilja

Građanska alijansa (GA) saopštila je danas da ukazuje na značaj dogovora da se u susret Danu rodne ravnopravnosti formira Ženski odbornički klub u Bijelom Polju.

„Doprinos formiranju kluba dala je Građanska alijansa, a u okviru projekta „Platforma za uspostavljanje rodne ravnopravnosti“ koji je realizujemo uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava. Lokalni ženski odbornički klubovi mogu pomoći da se osigura da su pitanja vezana za žene uključena u lokalne politike, programe i usluge. Takođe mogu pomoći u identifikaciji i rješavanju rodno zasnovane diskriminacije i nasilja, promovisati ekonomsko osnaživanje žena i zalagati se za prava i ravnopravnost žena. Ovako ujedinjene odbornice imaju potencijal da podstaknu veće učešće drugih žena u građanskom životu i inspirišu naredne generacije žena lidera“, istakli su iz GA na Fejsbuku.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da vjeruju da će ovaj pozitivan primjer biti podsticaj i drugim odbornicama u Tuzima i Ulcinju sa kojima sarađuju, te da će se i tamo ubrzo formirati ženski odbornički klubovi koji će raditi na promociji rodne ravnopravnosti i unapređenju položaja žena u Crnoj Gori.

U cilju formiranja Ženskog kluba Skupštine opštine Bijelo Polje, sekretarka Skupštine Ajsela Pačariz juče je upriličila sastanak sa odbornicama Skupštine i članicama Savjeta za rodnu ravnopravnost, saopšteno je iz Opštine Bijelo Polje.