Nikola Radosavljević sa ambasadorom Slovačke: Drago mi je da dajem doprinos rekordnoj robnoj razmjeni dvije zemlje – na redu investicije i u Jagodini

Nikola Radosavljević sa ambasadorom Slovačke: Drago mi je da dajem doprinos rekordnoj robnoj razmjeni dvije zemlje – na redu investicije i u Jagodini

Narodni poslanik, Nikola Radosavljević , koji je i predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Slovačkom održao je u Narodnoj skupštini Republike Srbije zajedno sa svojim saradnicima, izuzetno uspješan sastanak sa ambasadorom Slovačke u Srbiji, njegovom ekselencijom Fedorom Rosohovim.

U veoma sadržajnom i iskrenom razgovoru razmotren je čitav niz aktuelnih pitanja gdje je konstatovano neraskidivo prijateljstvo dvije zemlje i razmatran čitav niz zajedničkih ideja sa posebnim akcentom na unaprijeđenju i onako sjajnih odnosa dvije zemlje, sa posebnom pažnjom na jačanju privrednih veza.

Tim povodom Nikola Radosavljević je između ostalog rekao: „Mogu da vam kažem da sam izuzetno zadovoljan sastankom i da budem iskren to sam i očekivao, jer su Srbija i Slovačka dvije zemlje sa dugom tradicijom prijateljskih odnosa koji, naravno, uvijek mogu da budu bolji. Posebno mi je drago što sam ja lično još 2018. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije pokrenuo inicijativu jačanja saradnje dvije zemlje i podizanje nivoa odnosa na još viši nivo.

“Epilog između ostalog i tog mog angažovanja je jasno vidljiv i na egzaktnim podacima koji kažu da je 2022. godine robna razmjena dvije zemlje dostigla rekordni iznos od 1,1 milijardu evra. Želim da u narednom periodu privrednu saradnju dvije zemlje zajedno sa našim prijateljima iz Slovačke podignemo na još višu ljestvicu”, kazao je on.

“U nekoliko navrata sam boravio na sopstvenu inicijativu u Slovačkoj gdje sam razgovarao sa njihovim privrednicima i mogu da kažem da veoma dobro poznajem i ljude i privredno-političke odnose u toj zemlji. To je naravno preduslov za neke dalje korake. Moj cilj je da privučemo investitore iz Slovačke u našu zemlju, a imajući u vidu da sam iz Jagodine potrudiću se da i taj grad dobije investitora iz ove zemlje koji bi pokrenuo proizvodnju i uposlio Jagodince koji bi zarađivali baš pristojne plate”,rekao je Radosavljević.

“Posebno bih istakao da sam se zahvalio ambasadoru Rosohovu na dosljednom stavu Slovačke po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije na Kosovu i Metohiji, jer kao što je poznato Slovačka iako članica Evropske unije i NATO pakta nije podlegla pritiscima i nije priznala nezavisnost naše južne pokrajine. Inicirao sam da sljedeći susret u ovom formatu bude organizovan već 23. maja, a za septembar smo dogovorili održavanje međuvladine komisije za podršku privredne saradnje dvije zemlje. Veliki sam optimista po pitanju dalje saradnje dvije prijateljske zemlje“, zaključio je Radosavljević.