Milović: Bez obzira na odluku Ustavnog suda, Skupština je već raspuštena a izbori zakazani

Milović: Bez obzira na odluku Ustavnog suda, Skupština je već raspuštena a izbori zakazani

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Andrej Milović ponovio je da ukaz odlazećeg predsjednika države o raspuštanju Skupštine Crne Gore ne može povući ni novoizabrani predsjednik Jakov Milatović jer se radi o pojedinačnom pravnom aktu koji neće razmatrati Ustavni sud, pa je potpuno izvjesno da izbori moraju da se održe 11. juna.

Milović je razgovoru za „Dan“ kazao da neki članovi sadašnje parlamentarne većine smatraju da ukaz predsjednika može da se pobija pred Ustavnim sudom, a u stvari ne može.

– S druge strane, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije donio ukaz na osnovu izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku, već na osnovu Ustava. Izmjene i dopune tog zakona samo su donijele novi rok mandataru, koji je takođe istekao. Sada je potpuno irelevantno da li će Ustavni sud proglasiti zakon neustavnim. Odredbe zakona su ostvarile svoje pravno dejstvo i ono ne može retroaktivno da se ukine. To je potpuno irelevantno jer je ta odredba prestala da djeluje – kaže Milović.

On podsjeća da su odredbe zakona dale rok mandataru, koji je istekao, i sve to je pokrenulo ustavni mehanizam na osnovu kojeg je Đukanović donio ukaz.

– Bez obzira na odluku Ustavnog suda, mora se uzeti u obzir da je Skupština već raspuštena i da su izbori zakazani. Državna izborna komisija je donijela kalendar rada. Ukaz se ne može retroaktivno ukinuti, naročito jer nije donesen na osnovu Zakona o predsjedniku, već na osnovu Ustava – ističe Milović.

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je ranije da se nada da će Ustavni sud ubrzo donijeti odluku po inicijativama, kako bi sve nedoumice u tom smislu bile otklonjene i kako bi funkciju predsjednika od prvog dana mandata mogao da vrši u punom kapacitetu.

Izmjene Zakona o predsjedniku usvojene su u decembru prošle godine, iako je Venecijanska komisija preporučivala poslanicima da ne usvojaju taj akt.

Predsjednik države Milo Đukanović je, pozivajući se na izmijenjeni Zakon o predsedniku, raspustio Skupštinu i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 11. jun.

Milović naglašava da je sve jasno i da Skupština koja je raspuštena ne može da donosi odluku da ne važi ukaz kojim je raspuštena.

– Sada imamo jednu politički šizofrenu situaciju da pala vlada, koja je izgubila podršku parlamenta, predlaže zakone, a Skupštiuna koja je raspuštena po sili Ustava donosi te zakone – ukazao je Milović.

On smatra da to nije politički realno i da „jednostavno nije normalno“.

– Definitivno treba reći da nema dileme da će izbori biti održani 11. juna. I svaki akt koji bi donio budući predsjednik a koji bi značio povlačenje ukaza, odnosno odlaganje izbora, može biti pobijen na Ustavnom sudu. Takođe, predsjednik bi mogao i da dovede u pitanje svoju poziciju, odnosno da dođe u situaciju da ga nova Skupština razriješi zbog povrede Ustava. Potencijalno, Ustavni sud može da donese odluku da je predsjednik povrijedio Ustav, a odmah nakon izbora da novi saziv parlamenta donese odluku o razrješenju. To su razlozi zbog kojih ni Milatović ne može da povuče ukaz koji je donio Đukanović – kaže Milović.