MMF navodi slabost zapadnih sankcija Rusiji

MMF navodi slabost zapadnih sankcija Rusiji

Ruska ekonomija se pokazala otpornijom na sankcije nego što se očekivalo, izvestio je u petak Međunarodni monetarni fond (MMF).

Prema MMF-u, Moskva je uspela da preusmeri svoj izvoz energije iz zemalja koje ne podležu sankcijama, a njeni prihodi od nafte i gasa su prošle godine dostigli rekordne vrednosti, podstaknuti rastućim cenama energije. Ovo je pomoglo ruskoj ekonomiji da se snažno oporavi u trećem i četvrtom kvartalu 2022. godine, ograničavajući ukupan pad proizvodnje na 2,1%, piše MMF u svom najnovijem regionalnom izveštaju.

Zamah iz druge polovine prošle godine će se preneti na 2023. godinu, sa rastom za godinu koji je projektovan na 0,7%, dodaje se u izveštaju.

Cene prirodnog gasa i sirove nafte dostigle su rekordne vrednosti prošlog leta na svetskim tržištima nakon sankcija vezanih za ograničenja isporuke iz Rusije, vodećeg izvoznika energije. Ove godine, međutim, cene su pale na nivoe pre februara 2022, nakon blage zime u Evropi i ograničenja cena ruske nafte.

Prema MMF-u, još je prerano za procenu uticaja sankcija, ali „ograničenje cena sirove nafte do sada nije dovelo do pada količine ruske nafte“.

Ipak, niže cene će dovesti do oštrog pada fiskalnih prihoda Rusije ove godine, predviđa se u izveštaju.

MMF predviđa da će ruska proizvodnja u 2027. biti oko 8 odsto manja od predviđene pre početka vojne operacije u Ukrajini.

Prema procenama koje je u petak objavila Banka Rusije, privreda će ove godine rasti do dva odsto, podržana rastućom domaćom tražnjom i prilagođavanjem zemlje sankcijama.

Za više priča o ekonomiji i finansijama posetite poslovni deo RT-a