Đurović: Ni djeca ni roditelji ne osjećaju se bezbjedno, to je poraz ovog društva

Đurović: Ni djeca ni roditelji ne osjećaju se bezbjedno, to je poraz ovog društva

Vršnjačko nasilje je ozbiljan problem na globalnom nivou, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović , tokom konsultativnog saslušanja na temu “Vršnjačko nasilje” Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

Konsultativno saslušanje nicirala je poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić.

“I kod djevojčica sve češće dolazi do fizičkih obračuna. Bili smo svjedoci nemilog događaja u Baru, gdje je grupa maloljetnika pretukla sportistu iz BiH. Neposredno prije toga, nasilje nad podgoričkim gimnazijalcima… To su samo neki od primjera vršnjačkog nasilja” , kazala je predsjednica Skupštine.

Podsjetila je da je Ministarstvo prosvjete nedavno saopštilo da je tokom dvije školske godine bilo preko 350 slučajeva nasilja, a da je istraživanje Zavoda za školstvo pokazalo da se osam odsto djece osjeća neprijatno, a skoro dva procenta je strah odlaska u školu.

“Zbog toga podržavam veliki dio zahtjeva, koji je Udruženje Roditelji predalo u martu Vladi”, kazala je presjednica Skupštine.

Poručila je roditeljima da prate ponašanje svoje djece, da blagovremeno reaguju.

“Jako je važna saradnja roditelja, škole i institucija. U atmosferi koja trenutno vlada, niko se ne osjeća bezbjedno – ni djeca ni roditelji. To je poraz ovog društva ”, naglasila je Đurovićeva.