Ruski zvaničnici tvrde da kontrolišu 75 odsto Bahmuta

Ruski zvaničnici tvrde da kontrolišu 75 odsto Bahmuta

Šef dela ukrajinskog Donjeckog regiona koji kontroliše Moskva, koji je postavila Rusija, rekao je u ponedeljak da ruske snage kontrolišu više od 75 odsto opkoljenog grada Bahmuta.

Bitka za Bahmut bila je jedna od najkrvavijih u 13-mesečnom ratu, povlačeći poređenja sa Prvim svetskim ratom zbog ogromnih žrtava na obe strane.

Regionalni lider koji je postavila Moskva Denis Pušilin objavio je snimak sebe na Telegramu kako navodno posećuje mali rudarski grad u kome su bitke besne od prošlog leta.

Vidi se među ruševinama, obučen u oklop i sa eksplozijama koje se čuju u pozadini. Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno potvrdi lokaciju ili datum snimka.

„Mogu sa apsolutnom sigurnošću da kažem da je više od 75 odsto grada pod kontrolom naših jedinica“, rekao je Pušilin za državnu televiziju Rusija-24 posle posete, iako je upozorio da je prerano govoriti o Bahmutovoj pasti.

Rusija kaže da će zauzimanje Bahmuta otvoriti mogućnost za buduće ofanzive širom Ukrajine, dok Kijev i Zapad kažu da sada razbijeni grad ima samo simboličan značaj.

Na video snimku sa neidentifikovane podzemne lokacije, Pušilin je odlikovao borce plaćeničke vojske Vagner grupe koja je predvodila napad na Bahmut.