Milatović je poručio da će pratiti politiku EU prema Rusiji

Milatović je poručio da će pratiti politiku EU prema Rusiji

Novoizabrani predsjednik, Jakob Milatović obećava da će ubrzati put zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji i da će se pridržavati politike Unije prema Rusiji povodom njene invazije na Ukrajinu.

On je to rekao u intervjuu za Asošijeted pres, piše „Evropska istina“.

Milatović je naveo da će jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore i njega kao novog predsjednika biti ubrzanje pristupanja zemlje EU.

„Da Crna Gora, nadam se, postane sledeća članica EU tokom narednih pet godina mog mandata“, rekao je on.

Milatović je rekao da je njegov prethodnik Milo Đukanović „zaista simbol režima koji je vladao zemljom uz pomoć organizovanog kriminala i korupcije“.

„Ove tri stvari: značajan ekonomski pad, organizovani kriminal i korupcija, kao i veoma spore evropske integracije – simboli su režima (Đukanovića – prim. aut.)“, rekao je on.

Istovremeno, Milatovič kaže da će se zalagati za jačanje veza sa Srbijom i drugim balkanskim susedima.

Odnosi Srbije i Crne Gore su se pogoršali otkako je Đukanović 2006. godine izvukao zemlju iz saveza sa Srbijom, a zatim je 2017. odveo u članstvo NATO-a. Đukanović je tokom predizborne kampanje naveo da su birači birali između članstva u EU ili pristupanja „srpskom miru“ – analogija sa „ruskim mirom“.

Milatović je rekao da će nastojati da unapredi odnose sa Srbijom, kao i sa drugim susednim balkanskim državama. „Vjerujem da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u EU i mislim da Crna Gora može da postane prva zemlja koja će pristupiti EU“, rekao je on, misleći na susedne Srbiju, Severnu Makedoniju, Bosnu i Albaniju.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, Milatović je podsetio da „Crna Gora odlučno, 100 odsto vodi spoljnu politiku EU i tako će biti”.

„Dakle, punopravna politika EU je upravo politika koju Crna Gora treba da vodi u budućnosti, a to je posebno važno sada, kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu. U Evropi i, očigledno, u Crnoj Gori nema nikog ko bi može da podrži invaziju jedne zemlje u drugu suverenu zemlju“, rekao je on.