Rusi ponovo koriste hemijsku municiju – vojnu

Rusi ponovo koriste hemijsku municiju – vojnu

Ukrajinske trupe zabeležile su da ruska vojska ponovo koristi hemijsku municiju u oblasti Vodjane. Takođe, ukrajinske odbrambene snage su odbile 35 napada na Avdijevku. Prema pisanju Ukrinforma, na ovome se zadržao Aleksij Dmitraškivski, načelnik Zajedničkog pres centra odbrambenih snaga pravca Tavrije, u eteru teletona Ujedinjenih vesti.

„Rusi su od jutra napali položaje u rejonu Avdijevke 35 puta bez podrške tehnike. U rejonu Marijke su bili uključeni oklopni transporteri i internacionalna vozila, a grupa pešadije sa tenkovima je radila u rejonu Karlivka. Svi napadi su bili odbijen.Neprijatelj je napao i iz avijacije, izvršena su četiri vazdušna udara, od kojih tri – na naselja Orihiv i Preobraženka.Rusi su gađali 307 puta: pravac Zaporožje – 54 puta i pravac Donjeck – 253 puta. Municija sa hemikalijom supstanca je takođe bačena u blizini Vodiana. Najverovatnije je reč o hloropikrinskoj municiji Ka-51“, rekao je portparol.

Dmitraškivski je dodao da je prošle nedelje primećena upotreba hemijske municije u sve većem obimu – dva, četiri, šest puta. Ove nedelje je to bio prvi put da je takva municija bačena iz drona. Kao rezultat toga, vojnici u pogođenom području neko vreme nisu u mogućnosti da vode borbena dejstva, naglasio je portparol.

Prema rečima portparola, ruske trupe su juče izgubile oko dve čete osoblja, a jedan okupator se predao. Ukrajinske vojske uništile su skladište municije i kontrolni punkt.

Kako je preneo Ukrinform, ukrajinske odbrambene snage su u periodu od 24. februara 2022. do 4. aprila 2023. eliminisale oko 175.690 ruskih vojnika, uključujući 530 samo u proteklom danu.

Ukrajinski branioci su takođe uništili 3.627 ruskih glavnih borbenih tenkova (uključujući osam tenkova u proteklom danu), 6.999 borbenih oklopnih vozila (+6), 2.697 artiljerijskih sistema (+3) i 528 višecevnih raketnih sistema (+1). Neprijatelj je takođe izgubio 280 protivvazdušnih sistema, 306 borbenih aviona, 291 helikopter, 2.277 taktičkih bespilotnih letelica (+15), 911 krstarećih projektila, 18 ratnih brodova/čamaca, 5.562 vozila i kamiona za gorivo (+8) i 8 komada. specijalizovanu opremu.