Kinesko vlasništvo TikTok-a, bezbednosni problemi izazivaju zabrane širom nacija

Kinesko vlasništvo TikTok-a, bezbednosni problemi izazivaju zabrane širom nacija

Bajdenova administracija je zahtjevala da kineski vlasnici TikTok-a odustanu od svojih udela u popularnoj video aplikaciji ili se suoče sa mogućom zabranom u SAD, rekla je kompanija Rojtersu ove nedjelje.

Ovaj potez je uslijedio nakon uvođenja novog američkog zakona koji bi omogućio Beloj kući da zabrani TikTok ili druge tehnologije zasnovane u inostranstvu ako predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost.

Druge zemlje i entiteti su takođe odlučili da zabrane aplikaciju.

TikTok je u vlasništvu kineskog BiteDancea, najvrednijeg start-up-a na svetu. Brojne zemlje izrazile su zabrinutost zbog njegove blizine kineskoj vladi i zadržavanja podataka korisnika širom sveta.

Evo liste zemalja i entiteta koji su uveli delimičnu ili potpunu zabranu TikTok-a:

Australija

Zabranio TikTok sa svih uređaja u vlasništvu savezne vlade zbog bezbednosnih razloga.

Ovaj potez čini zemlju posljednjom od ‘Pet očiju’, mreže za razmjenu obavještajnih podataka koju čine Australija, Kanada, Sjedinjene Države, Britanija i Novi Zeland, koja je izdala sličnu zabranu.

Novi Zeland

Postala je poslednja zemlja koja je ciljala TikTok, nametnuvši zabranu korišćenja aplikacije na uređajima sa pristupom parlamentarnoj mreži zbog zabrinutosti za sajber bezbednost.

Velika Britanija

Zabranio bi TikTok na državnim telefonima sa trenutnim efektom i zatražio od Nacionalnog centra za sajber bezbednost da razmotri potencijalnu ranjivost vladinih podataka iz aplikacija društvenih medija i rizike oko toga kako se osetljivim informacijama može pristupiti i koristiti.

Scotland

TikTok će biti uklonjen sa telefona i uređaja škotskog parlamenta zbog bezbednosnih zabrinutosti, prenosi Ski Nevs.

Indija

Zabranio TikTok i desetine drugih aplikacija kineskih programera na svim uređajima u junu 2020, tvrdeći da su potencijalno štetne po bezbednost i integritet zemlje.

Avganistan

U pregovorima je da zabrani TikTok i video igricu PUBG, a talibani tvrde da su oni odveli avganistanske omladince „sa stranputice“.

Pakistan

Zabranio TikTok najmanje četiri puta, a poslednja zabrana je okončana u novembru, zbog onoga što je vlada rekla da je nemoralan i nepristojan sadržaj u aplikaciji.

Belgija

Zaposlenima u belgijskoj saveznoj vladi više neće biti dozvoljeno da koriste TikTok na svojim radnim telefonima, izjavio je 10. marta belgijski premijer Aleksandar De Kru.

Kanada

Nacija je zabranila TikTok na uređajima koje je izdala vlada zbog bezbednosnih rizika.

Tajvan

Zabranio je TikTok i neke druge kineske aplikacije na državnim uređajima i u decembru 2022. pokrenuo istragu u aplikaciji društvenih medija zbog sumnje na nezakonite operacije na ostrvu

Amerika

Komitet američke vlade za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS), moćno telo za nacionalnu bezbednost, 2020. godine jednoglasno je preporučio da BiteDance otpusti TikTok zbog straha da bi podaci korisnika mogli biti prosleđeni kineskoj vladi.

Početkom marta, zakonodavci obe glavne američke stranke predstavili su zakon o zabrani popularne aplikacije u Sjedinjenim Državama.

Kongres je prethodno usvojio zakon u decembru 2022. za zabranu TikTok-a na saveznim uređajima.

obrazovne institucije u SAD

Državni univerzitet Boise, Univerzitet Oklahome, Univerzitet Teksas-Ostin i Univerzitet A&M Zapadnog Teksasa su neke od škola koje zabranjuju TikTok na univerzitetskim uređajima i Vi-Fi mrežama.

američke države

Teksas, Merilend, Alabama i Juta su među preko 25 država koje su izdale naredbe osoblju da ne koristi TikTok na državnim uređajima.

Evropska komisija i Evropski parlament

Izvršni ogranak Evropske unije, Evropska komisija, izdala je nalog da zabrani korišćenje popularne kineske aplikacije TikTok na telefonima svog osoblja zbog zabrinutosti za sajber bezbednost. Odvojeno, Evropski parlament je takođe zabranio aplikaciju na telefonima osoblja.