U napadu avganistanskih talibana ubijeno je 6 pripadnika Islamske države

U napadu avganistanskih talibana ubijeno je 6 pripadnika Islamske države

U napadu talibanskih snaga u severnoj avganistanskoj provinciji Balk tokom noći ubijeno je šest pripadnika ekstremističke grupe Islamska država, rekao je portparol talibana u utorak.

Regionalna podružnica grupe IS — poznata kao Islamska država u provinciji Horasan — bila je ključni rival talibana od njihovog preuzimanja Avganistana u avgustu 2021. Militantna grupa je pojačala svoje napade, ciljajući i talibanske patrole i pripadnike avganistanske šiitska manjina.

Prema rečima Mohameda Asifa Vazirija, portparola šefa policije u Balhu, operacija je u ponedeljak kasno uveče bila usmerena na skrovište ID u okrugu Nahri Šahi, a šest članova militantne grupe je ubijeno.

Talibani su preplavili Avganistan u avgustu 2021. godine, preuzimajući vlast pošto su snage SAD i NATO-a povučene posle 20 godina rata.

Međunarodna zajednica nije priznala talibansku vladu, oprezna zbog oštrih mera koje su uveli od svog preuzimanja — uključujući ograničavanje prava i sloboda, posebno za žene i manjine.

U martu je pripadnik Islamske države izvršio samoubilački bombaški napad u kojem su poginule tri osobe, uključujući Dauda Muzmala, talibanskog guvernera Balha. Muzmal je jedan od najviših talibanskih zvaničnika koji su ubijeni otkako su preuzeli vlast sredinom avgusta 2021.