Novi selektor Kine, Janković želi da se plasira u kvalifikacije za Svijetsko prvenstvo 2026

Novi selektor Kine, Janković želi da se plasira u kvalifikacije za Svijetsko prvenstvo 2026

Novoimenovani selektor Kine Aleksandar Janković ima za cilj da vodi azijsku zemlju u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026. godine, rekao je Srbin i dodao da tim ima prostora za napredak.

Uprkos velikim vladinim ambicijama za tim, Kina se kvalifikovala za Svijetsko prvenstvo samo jednom 2002. godine, kada su izgubili sve tri utakmice u grupi i nisu uspeli da postignu gol.

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2026, koje će se održati u Sjedinjenim Državama, Meksiku i Kanadi, biće prvo izdanje na kojem će nastupiti 48 timova, sa najmanje osam zemalja iz Azijske fudbalske konfederacije.

„Znam da svako dugo putovanje počinje malim korakom. Kao glavni trener, moram da imam jasnu sliku velikog cilja — opšti cilj je Svetsko prvenstvo 2026. i kineska reprezentacija mora da igra“, rekao je Janković novinari u sredu.

„Imamo mnogo posla… nemamo vremena za gubljenje.

„U potpunosti se slažem da je veliki cilj određen onim što radimo svaki dan. Ne pravim nikakvu razliku kada spremam velike utakmice i prijateljske utakmice. Moramo da počnemo da implementiramo sve detalje sa našeg prvog treninga sutra.“

Janković, koji je imenovan prošle nedelje, vodiće tim na Kupu Azije naredne godine i kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Bivši trener i igrač Crvene zvezde iz Beograda je od 2018. godine bio zadužen za različite starosne grupe Kine, a prošle godine je imenovan za privremenog trenera seniorske ekipe za Prvenstvo Istočne Azije nakon što je Li Sjaopeng podneo ostavku.

Janković je rekao da je dugogodišnji pratilac kineskog fudbala i istakao potrebu za boljom kondicijom igrača.

„Tokom poslednjih 30 meseci, proveo sam 28 meseci gledajući utakmice u Kini i posmatrajući igrače ne samo iz kineske Super lige već i iz Kineske Lige jedan i Lige dva. Dobro poznajem sve nivoe kineskih igrača“, 50-godišnji -dodao je stari.

„Kineski igrači i Kinezi su inteligentni i brzo uče, što nikada u životu nisam video negde drugde. Međutim, ako niste u formi, možda možete da pobedite u jednoj utakmici, ali nikada ne možete pobediti na takmičenju.

„Naši igrači moraju da poboljšaju fizičku kondiciju, intenzitet i agresivnost. Inače, uvek ćemo ostati kod kuće kada dođe veliko takmičenje. Za mene kao trenera je izazov ako želimo da se pariramo onim dobrim timovima na svetu. “

Kina, 80. na svijetskoj rang listi, dva puta je vicešampion Azijskog kupa.