Nafta raste zbog oporavka Kine, ali zabrinutost globalne potražnje teži

Nafta raste zbog oporavka Kine, ali zabrinutost globalne potražnje teži

Cijene nafte su u četvrtak porasle, produžavajući dobitke u odnosu na prethodne dve sesije na znake snažnog ekonomskog oporavka u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte, iako je rast ograničen rastom zaliha sirove nafte u SAD i zabrinutost zbog ukupne globalne potražnje.

Fjučersi na naftu Brent porasli su za 12 centi, ili 0,1%, na 84,43 dolara po barelu u 04:45 GMT, dok su fjučersi na američku sirovu naftu Vest Tekas Intermediate (VTI) porasli za 9 centi, ili 0,1%, na 77,78 dolara.

Oba ugovora porasla su za oko 1% na prethodnoj sesiji nakon što su podaci pokazali da je proizvodna aktivnost u Kini u februaru rasla najbržim tempom u više od decenije, dodajući dokaz o ekonomskom oporavku druge najveće svetske ekonomije nakon ukidanja strogih COVID-19. 19 ivičnjaka.

Međutim, deseta uzastopna nedelja povećanja zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama ograničila je dobitke na tržištu.

Zalihe sirove nafte u SAD (USOILC=ECI) porasle su za 1,2 miliona barela u sedmici koja je završila 24. februara na 480,2 miliona barela, što je njihov najviši nivo od maja 2021. godine, izvestila je Uprava za energetske informacije.

Analitičari koje je anketirao Rojters očekivali su porast od 500.000 barela.

Rekordan izvoz američke sirove nafte je, međutim, zadržao rast manjim nego prethodnih nedelja, a isporuke su prošle nedelje porasle na 5,6 miliona barela dnevno (bpd), prema EIA.

Dobici nafte su takođe ograničeni neizvesnošću koja se nazire u pogledu ukupnih izgleda globalne tražnje, zadržavajući cene „uglavnom nepromenjene“, rekla je Serena Huang, šefica analize APAC-a u analitičkoj kompaniji Vorteka.

Očekivanja o povećanju kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke (ECB) rastu nakon što je inflacija u Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, porasla više nego što se očekivalo u februaru, a cene hrane i energenata rastu uprkos merama olakšice.

Ovo dolazi nakon što su Francuska i Španija, takođe ključne ekonomije u Evropi, zabeležile neočekivani porast inflacije.

U SAD se proizvodnja smanjila četvrti mesec zaredom u februaru, iako su postojali znaci da je fabrička aktivnost počela da se stabilizuje, sa merama novih porudžbina koje se povlače sa najniže vrednosti od više od 2-1/2 godine.

„Nemačka inflacija je izazvala zabrinutost da će ECB morati da bude agresivnija sa svojim ciklusom pooštravanja. Podaci u SAD pokazuju da privreda i dalje usporava, ali se neki delovi poboljšavaju“, rekao je Edvard Moja, viši tržišni analitičar u OANDA, u belešci.

„Izgleda da će nafta ostati zaglavljena u rasponu trgovanja, ali rizici su očigledno na gore. Neki trgovci možda čekaju dok ne dobijemo bolji osećaj o tome koja će biti vršna stopa nakon izveštaja o platnom spisku koji se ne odnosi na poljoprivredu sledećeg petka.

U međuvremenu, sirova nafta koju prerađuju indijske rafinerije dostigla je rekordne nivoe u januaru, pokazali su privremeni vladini podaci u sredu, pošto je zemlja povećala uvoz ruskih barela koje su zapadne zemlje izbegavale.

Protok rafinerije u trećem najvećem svetskom uvozniku i potrošaču nafte dostigao je 5,39 miliona barela dnevno u januaru, što je najviše od Rojtersove evidencije od 2009. godine.