SAD su dobile notu Ruske Federacije o „suspenzi” učešća u ključnom nuklearnom ugovoru

SAD su dobile notu Ruske Federacije o „suspenzi” učešća u ključnom nuklearnom ugovoru

Predstavnik američkog Stejt departmenta Ned Prajs potvrdio je u sredu da je Rusija poslala diplomatsku notu o odluci da „obustavi“ učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (SNO-3).

Ovo javlja dopisnik „Evropske pravde“.

„Mogu da potvrdim razmenu diplomatskih nota između Rusije i Sjedinjenih Država. Mislim da je pošteno reći da ono što smo saznali iz diplomatske note nije sadržalo ništa novo što nije bilo sadržano u izjavama za javnost koje su stizale iz Moskve“, rekao je Prajs. rekao je.na brifingu.

„Naš stav se nije promenio: odluka Rusije da jednostrano suspenduje svoje učešće u Sporazumu SNO-3 je za žaljenje i, štaviše, neodgovorna. Za nuklearne države je odgovorno učešće u kontroli naoružanja i drugim merama strateške stabilnosti“, dodao je on.

Predstavnik Stejt departmenta kritikovao je destabilizujuće delovanje Moskve i njenu neodgovornu nuklearnu retoriku, koja „preti svakoj državi na ovoj planeti“.

„Radimo na očuvanju sporazuma i nastavljamo da pozivamo Moskvu da obnovi njegovu punu primenu“, naglasio je Prajs.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u utorak zakon kojim se „suspenduje“ učešće Moskve u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (SNO-3) sa Sjedinjenim Državama, koji ostaje poslednji sporazum kojim se ograničavaju strateški nuklearni arsenali obe zemlje.

Ruska strana krivi SAD za svoju odluku da suspenduje Sporazum SNO-3 i uverava da neće povećati sopstveni nuklearni arsenal u tom pogledu. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da preispita svoju odluku da suspenduje učešće u sporazumu o SNA, a američki predsednik Džo Bajden to je nazvao „velikom greškom“.