Srčani udari izazvani pušenjem mogu se spriječiti – novo istraživanje objašnjava kako

Srčani udari izazvani pušenjem mogu se spriječiti – novo istraživanje objašnjava kako

Jedan od najčešćih tipova srčanog udara mogao bi se sprečiti zahvaljujući novom istraživanju koje po prvi put objašnjava proces iza njih.

Nova studija, koju je vodio Univerzitet Mančester Metropoliten, omogućila je istraživačima da iznesu preporuke za moguće terapije lekovima za sprečavanje srčanih udara uzrokovanih erozijom plaka, što ranije nije bilo moguće.

Otprilike 30% srčanih udara je uzrokovano erozijom plaka, gde se unutrašnja obloga krvnih sudova – poznata kao endotel – odvaja.

Endotel obezbeđuje zaštitu krvnih sudova, tako da kada otpadne krv počinje da se zgrušava, što onda može izazvati srčani udar.

Erozija plaka se najčešće primećuje kod mlađih osoba, pušača i žena, zbog čega se veruje da ovu vrstu srčanog udara povećavaju faktori načina života, uključujući pušenje.

Ranije je bilo nepoznato šta se dešava unutar krvnog suda koji je uzrokovao otpadanje ćelija, ali studija, objavljena u Cardiovascular Research, sada je otkrila proces.

Dr Stiven Vajt, čitalac kardiovaskularne patologije na Univerzitetu Mančester Metropolitan, rekao je: „Ova vrsta srčanog udara je češća kod mlađih ljudi i kod pušača i koristili smo ove informacije da otkrijemo mehanizam i dešifrujemo šta se dešava tokom erozije plaka.“

„Naši nalazi pokazuju potpuno novi mehanizam koji povezuje ćelijski stres uzrokovan pušenjem – i potencijalno drugim faktorima kao što je zagađenje vazduha – sa defektom u tome kako se ćelije drže za osnovne strukture.“

„Ovo je značajno, pošto sada bolje razumemo kako se ove ćelije ponašaju i zašto se izazivaju ove vrste srčanih udara, možemo početi da pronalazimo načine da pomognemo pojedincima da ih izbegnu u budućnosti.“

„Mi smo zapravo već bili u mogućnosti da predložimo dve strategije za razvoj lečenja lekova kao rezultat naših nalaza.“

Istraživači su otkrili da mehanizam dizajniran da oseti i zaštiti od štete uzrokovane pušenjem, zapravo može da pretera i da ometa adheziju ćelija.

Gubitak endotelnih ćelija iz arterije na kraju dovodi do zgrušavanja krvi, blokirajući koronarnu arteriju i lišavajući srce kiseonikom.

Hemikalije u dimu cigareta korišćene su za testiranje ove teorije i utvrđeno je da pojačavaju proces. Naučnici kažu da je moguće da drugi faktori, uključujući zagađenje vazduha, mogu imati sličan efekat.

Profesor Tom Džonson, konsultant kardiolog na Institutu za srce u Bristolu, rekao je: „Srčani udari ostaju vodeći uzrok smrti, tako da proširenje našeg razumevanja mehanizama koji leže u osnovi erozije plaka daje nadu za prevenciju budućih događaja.“

„Povećana svest o eroziji plaka kao uzroku srčanog udara u kardiološkoj zajednici je takođe dragocena, jer se lečenje može prilagoditi pacijentu, izbegavajući potrebu za stentovima.

Za studiju, istraživači su koristili informacije pacijenata kako bi kreirali model kulture tkiva krvnog suda.

Kultura tkiva je metoda istraživanja koja vidi biološko tkivo ili ćelije uzgajane u veštačkoj sredini.

Naučnici su zatim u svojim modelima ponovo kreirali okruženje protoka krvi koje se nalazi na mestima erozije, pošto endotelne ćelije reaguju različito u zavisnosti od obrasca krvotoka kojima su izložene.

Ovo je omogućilo da se endotelne ćelije proučavaju u laboratoriji i da se analizira uticaj dima cigarete na njih.

Da bi potvrdili svoje nalaze, istraživači su uporedili gene koji su se promenili u modelu kulture tkiva, sa markerima pronađenim u krvi pacijenata koji su doživeli eroziju plaka.

Budući rad će proširiti razumevanje ovog puta i testirati nove lekove kako bi se sprečilo da ovaj proces izazove srčani udar.