Tržište Adani gubi više od 112 milijardi dolara dok su indijski opozicioni poslanici pokrenuli proteste

Tržište Adani gubi više od 112 milijardi dolara dok su indijski opozicioni poslanici pokrenuli proteste

Poslanici glavne indijske opozicione stranke započeli su u ponedeljak planirane proteste u nekim državnim kompanijama zbog krize u Adani grupi, čijih sedam firmi na berzi je doživelo još jednu rasprodaju koja je dovela do njihovog gubitka na tržištu na 112 milijardi dolara za manje od dve nedelje.

Članovi Kongresne stranke planiraju da protestuju ispred nekoliko kancelarija državnog osiguravajućeg društva Life Insurance Corporation (LIFI.NS) i Državne banke Indije (SBI) (SBI.NS), od kojih su obe izložene kompanijama Adani grupe .

Na jednom od mesta protesta u Mumbaju, ljudi su držali transparente sa natpisom „Spasi SBI“, pokazuju televizijski snimci.

Krizu je izazvao izveštaj Hindenburg Research-a Hindenburg Research od 24. januara koji je optužio grupu Adani za manipulaciju akcijama, neodrživ dug i korišćenje poreskih rajeva.

Grupa Adani, jedan od najvećih indijskih konglomerata, odbacila je kritike i negirala pogrešne radnje u detaljnim pobijanjima, ali to nije uspelo da zaustavi neprekidni pad njenih akcija.

U brutalnim posledicama Hindenburgovog izveštaja, vodeća kompanija Adani grupe Adani Enterprises Ltd (ADEL.NS) bila je prinuđena da odustane od prodaje akcija u vrednosti od 2,5 milijardi dolara prošle nedelje, a predsednik grupe Gautam Adani izgubio je krunu kao najbogatija osoba u Aziji i skliznuo na globalnoj rang listi imućnih.

Gautam Adani i indijski premijer Narendra Modi su iz iste države. Adani je negirao navode Modijevih protivnika da je imao koristi od njihovih bliskih veza, a Modijeva vlada je demantovala navode o favorizovanju Adanija.

Dok su akcije Adanija prošle nedelje padale i bacile mrlju na indijska tržišta, poslanici su poremetili rad parlamenta i zahtevali istragu.

Pad na berzi pokrenuo je niz upozorenja o kreditnom rejtingu u petak, pri čemu je Moodi’s rekao da će grupa možda imati problema sa prikupljanjem kapitala, a S&P je smanjio izglede za dve kompanije iz grupe.

Čini se da čak ni pokušaji regulatora i vlade da smire uplašene investitore ne daju rezultate.

Rezervna banka Indije saopštila je u petak da bankarski sistem zemlje ostaje otporan i stabilan. Indijski tržišni regulator saopštio je u subotu da finansijska tržišta zemlje ostaju stabilna i nastavljaju da funkcionišu na transparentan i efikasan način.

SBI je u petak saopštio da nije zabrinut zbog izloženosti Adani grupi, ali će dalje finansiranje njenih projekata biti „procenjeno na osnovu sopstvenih zasluga“.

Indijski sekretar za prodaju ulaganja Tuhin Kanta Pandei rekao je Rojtersu u petak da akcionari i kupci LIC-a ne bi trebalo da budu zabrinuti zbog njegove izloženosti Adani grupi.

LIC ima 4,23% udela u glavnom Adani Enterprises-u, dok njegova druga izloženost uključuje 9,14% udela u lukama Adani i Specijalnoj ekonomskoj zoni (APSE.NS).

Akcije Adani Enterprises-a su potonule za 9,6% u ponedeljak, što je dovelo do gubitka tržišne kapitalizacije na skoro 28 milijardi dolara od objavljivanja izveštaja prodavača na kratko.

Adani Transmission Ltd (ADAI.NS) je pao za 10%, dok su Adani Green Energi Ltd (ADNA.NS), Adani Total Gas Ltd (ADAG.NS), Adani Pover (ADAN.NS) i Adani Vilmar (ADAV.NS) pali otprilike 5%.

Adani Ports je bila jedina akcija koja je uzdrmala trend i porasla je za 1,2%.