Erdogan kaže da će zapadne misije „platiti“ zatvaranje

Erdogan kaže da će zapadne misije „platiti“ zatvaranje

Turski predsjednik Tajip Erdogan rekao je da će zapadne misije „platiti” za izdavanje bezbednosnih upozorenja i privremeno zatvaranje konzulata u Turskoj prošle nedelje, dok je policija saopštila da nema ozbiljne pretnje po strance nakon što je u nedelju privela 15 osumnjičenih za Islamsku državu. .

Ankara je u četvrtak pozvala ambasadore devet zemalja da kritikuju njihove odluke o privremenom zatvaranju diplomatskih misija i izdavanju bezbednosnih upozorenja. Turski zvaničnici su sledećeg dana rekli da zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Nemačku, nisu podelile informacije koje bi podržale svoje tvrdnje o bezbednosnoj pretnji.

„Pre neki dan naše ministarstvo spoljnih poslova ih je sve sazvalo i dalo im neophodan ultimatum, reklo im ‘Platićete za ovo teško ako nastavite tako’”, rekao je Erdogan tokom sastanka sa mladima koji je unapred snimljen i emitovan u nedelju. .

Pored zatvaranja, nekoliko zapadnih država upozorilo je građane na povećan rizik od napada na diplomatska predstavništva i nemuslimanske bogomolje u Turskoj, nakon serije protesta krajnje desnice u Evropi poslednjih nedelja koji su uključivali nekoliko incidenata spaljivanja kopija Muslimanska sveta knjiga, Kuran.

Turska je prošlog meseca suspendovala pregovore o pristupanju Švedske i Finske NATO-u nakon protesta u Stokholmu tokom kojeg je spaljena kopija Kurana.

Erdogan je rekao da se zapadne države „igraju na (više) vremena“ i da će „neophodne odluke“ biti donete na sednici vlade u ponedeljak, bez detalja.

Ranije u nedelju, policija je saopštila da nije pronašla dokaze o bilo kakvoj konkretnoj pretnji strancima u pritvorima 15 osumnjičenih Islamske države optuženih da su gađali konzulate i nemuslimanske bogomolje, javili su državni mediji.

Anadolu Agenci je citirala saopštenje istanbulske policije u kojem se navodi da su osumnjičeni „primili uputstva za radnje usmjerene na konzulate Švedske i Holandije, kao i na hrišćanske i jevrejske bogomolje“.

Dok su veze osumnjičenih sa džihadističkom grupom potvrđene, nisu pronađene konkretne pretnje prema strancima, navodi se u saopštenju.

Ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu ponovio je u subotu frustraciju Turske zbog, kako kaže, neaktivnosti Švedske prema entitetima koje Ankara optužuje za terorističke aktivnosti. Svih 30 članica NATO-a moraju da ratifikuju pridošlice.