Još jedan obećavajući korak ka nehormonskim muškim kontraceptivima

Još jedan obećavajući korak ka nehormonskim muškim kontraceptivima

Uprkos tome što je kontrola rađanja postojala decenijama, skoro nijedna od opcija nije posebno usmerena na ćelije sperme. Istraživači sada razvijaju pristupe koji ciljaju testosteron ili na drugi način prekidaju sposobnost spermatozoida da oplode jaje, ali oni možda neće raditi za sve. Ali sada, istraživači koji objavljuju u Journal of Medicinal Chemistri identifikovali su novi molekul kandidata koji bi mogao postati efikasan nehormonski kontraceptiv za mnoge ljude koji proizvode spermu.

Ranije su Gunda I. Georg i njegove kolege istraživali opcije nehormonske kontracepcije, pošto su pristupi usmereni na testosteron proizveli neželjene nuspojave. Razvili su lek usmeren na specifični receptor za vitamin A i otkrili da deluje kao veoma efikasan kontraceptiv bez neželjenih efekata. Ali brojni proteini su uključeni u formiranje sperme, a istraživanje višestrukih opcija bi pomoglo da se poveća verovatnoća da će jedna doći do kliničkih ispitivanja na ljudima i na kraju na tržištu.

Drugi skup proteina uključenih u ćelijski ciklus su kinaze zavisne od ciklina, ili CDK, koje igraju ulogu u proizvodnji spermatozoida i razvoju tumora. Miševi bez CDK2 receptora su sterilni, tako da bi lek koji cilja ovaj protein mogao poslužiti kao efikasna kontracepcija. Takođe ima potencijal kao terapeutik za rak, jer je inhibicija enzima usporila rast tumora u prethodnim studijama.

Međutim, CDK2 ima veoma sličan oblik drugim enzimima u svojoj porodici, a trenutno dostupni inhibitori imaju tendenciju da proizvedu neželjene efekte van cilja tako što slučajno vezuju i druge. Dakle, Georg i njen tim su želeli da razviju lek koji bi mogao selektivno inhibirati CDK2 kako bi služio kao još jedna kontraceptivna opcija.

Tim je ranije otkrio nepoznato mesto vezivanja u CDK2 i komercijalno dostupan molekul boje koji se uspešno vezao za njega. Koristeći boju kao polaznu tačku, istraživači su pregledali desetine hiljada različitih jedinjenja u svom trenutnom radu kako bi pronašli ona koja takođe dobro vezuju džep. Suzili su listu na samo tri, odabravši jednu za dodatnu optimizaciju.

Najbolja verzija, nazvana EF-4-177, pokazala je dug poluživot i dobru difuziju u testise miševa. Nakon 28-dnevnog izlaganja, broj spermatozoida životinja se smanjio za oko 45%. Pored toga, EF-4-117 se mnogo jače vezao za CDK2 džep od boje, što ga čini najvećim inhibitorom afiniteta za ovu lokaciju do sada prijavljen. Istraživači kažu da ovaj rad dokazuje potencijal ovog inhibitora za buduće terapeutske primjene.