Šef Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Makedonije: Rusija zainteresovana za raspirivanje sukoba na Balkanu

Šef Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Makedonije: Rusija zainteresovana za raspirivanje sukoba na Balkanu

Komentarišući najnovije tenzije sa Bugarskom, ministar inostranih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani nazvao je Rusiju „trećom stranom“ zainteresovanom za produbljivanje ovog i drugih sukoba na Balkanu.

Ovakva izjava ministra čula se u intervjuu severnomakedonskom servisu Radija Sloboda, koji je prenela Evropska pravda.

„Postoji interes trećih strana da se održe nekada zamrznuti konflikti u ovom regionu kako bi se lakše vršilo uticaj na naš region, to je poznato od davnina“, rekao je Osmani.

On je dodao da će poslednju eskalaciju između Severne Makedonije i Bugarske „pozdraviti mnoge treće strane koje će videti priliku da održe trajni sukob u ovom regionu“.

Na pitanje o kojim „trećim licima” se radi, šef Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije je naveo samo Rusku Federaciju.

On je napomenuo da ga bugarska strana ranije ove nedelje nije obavestila o razlozima odluke o opozivu ambasadora iz Skoplja. Ali, prema njegovim rečima, ako je ovo reakcija na prebijanje sekretara probugarske organizacije Hristijana Pendikova, on to smatra „nesrazmernim“.

Posljednjih mjeseci, kao što je poznato, povećane su tenzije između Sofije i Skoplja zbog nerešenih istorijskih protivrečnosti i pitanja garantovanja kulturnih prava Bugara u Sjevernoj Makedoniji.