Zelenski: Ukrajini sada treba 300-500 tenkova

Zelenski: Ukrajini sada treba 300-500 tenkova

Ukrajinskoj vojsci potrebno je od 300 do 500 tenkova za izvođenje kontraofanzive protiv ruskih trupa. „Sada nam treba 300 ili 500 tenkova. Zato smatram da su nam tenkovi potrebni da izvršimo ofanzivu na našoj teritoriji, na našoj zemlji. Potrebna su nam oklopna vozila da zaštitimo naš narod, to je sve“, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu za Skaj njuz.

On je napomenuo da zbog dugog vremena isporuke zapadnog naoružanja oseća olakšanje tek kada oružje koje Ukrajini daju njeni partneri već koristi ukrajinska vojska na bojnom polju.

„Ponekad isporuka oružja traje mesecima, razumete? Ne krivim nikoga, ali na vaše pitanje, osećanje olakšanja dolazi tek nakon što oružje, koje nam daju naši partneri, već koristi naša vojska“, dodao je predsednik.

Kako je saopšteno, odluka da se Ukrajini obezbede nemački tenkovi odobrena je na sednici vlade Nemačke ujutru 25. januara.

Kasnije je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao na marginama Bundestaga nakon sastanka odbora za odbranu da bi tenkovi Leopard 2 iz Nemačke mogli da budu isporučeni Ukrajini za oko tri meseca.

Predsednik SAD Džo Bajden zvanično je najavio isporuku 31 tenka američke proizvodnje M1 Abrams, kao i druge vojne opreme Ukrajini.