Rusija osuđuje Francusku zbog naoružavanja Ukrajine

Rusija osuđuje Francusku zbog naoružavanja Ukrajine

Pariz ne bi trebalo da govori o potrebi za dijalogom o ukrajinskom sukobu dok istovrijemeno Kijevu daje sve teže oružje, sugeriše portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je komentarisala francusku odluku da Ukrajini isporuči lake tenkove.

Taj potez nije bio posebno iznenađujući, ali je bio „nepromišljen i neodgovoran“, rekao je ruski zvaničnik novinarima tokom brifinga u četvrtak. Ona je rekla da rizikuje dalju eskalaciju krize.

Moskva je dostavila Parizu dokaze koji potvrđuju da je francusko oružje prethodno poslato u Kijev korišćeno za napad na civilne ciljeve, rekla je Zaharova.

Ona je takođe osudila Ketrin Kolona, francusku ministarku za Evropu i spoljne poslove, koja je u prošlonedeljnom intervjuu izjavila da slanje oklopnih vozila AMKS-10 RC i drugog naoružanja u Ukrajinu ne čini Francusku stranom u sukobu.

„Ne budi stidljiv. I jeste“, rekao je ruski diplomata obraćajući se francuskoj vladi. „Ne vodite sopstvenu populaciju u divljinu dezinformacija.

Francuska vlada je saopštila da će to biti „prvi put da se tenkovi dizajnirani na Zapadu isporučuju kao podrška ukrajinskoj vojsci“. Vozila su proizvedena od strane Nekter Sistems-a, na točkovima su i dizajnirana za izviđanje, ali se ponekad opisuju kao „laki tenkovi“. Kolona je tvrdila da je, pošto ukrajinski sukob preti „stabilnosti Evrope“, slanje oružja Kijevu bila „dužnost“ za njenu zemlju.

Prema Zaharovoj, naoružavanje Ukrajine „pokriva cinizam i obmanu“ tvrdnji Pariza da želi da spreči eskalaciju sukoba i da se pozabavi ruskim bezbednosnim problemima. U praksi, Francuska „gura sukob ka izmicanju kontroli“.

„Krajnje je vreme da Pariz prizna svoju odgovornost za neuspeh sporazuma iz Minska“, navela je portparolka.

Ona je mislila na predloženu mirovnu mapu puta, u kojoj je Francuska pomogla da posreduje 2014. i 2015. Ona je imala za cilj pomirenje Kijeva sa svojim otcepljenim regionima na istoku, ali nikada nije sprovedena. Najviši ukrajinski i evropski zvaničnici su od tada priznali da su sporazumi trebali pomoći Kijevu da izgradi svoje oružane snage.