Avio-kompanije očekuju da će se operacije u SAD-u obnoviti danas dok FAA istražuje prekid

Avio-kompanije očekuju da će se operacije u SAD-u obnoviti danas dok FAA istražuje prekid

Američke avio-kompanije saopštile su da očekuju da će se operacije vratiti u normalu u četvrtak, pošto se Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) trudi da utvrdi uzrok kvara računara koji je zaustavio letove na nacionalnom nivou i da spreči da se to ponovo dogodi. .

Više od 11.300 američkih letova je odloženo ili otkazano u sredu, prema FlightAvare-u, u prvom nacionalnom prizemljenju domaćeg saobraćaja za oko dve decenije.

Glavni avioprevoznici kao što su Delta Air Lines (DAL.N), United Airlines (UAL.O) i Southvest Airlines (LUV.N) rekli su da očekuju normalne operacije u četvrtak.

Kvar FAA kompjutera sprečio je aerodrome da podnesu ažurirana obaveštenja o bezbednosti koja upozoravaju pilote na potencijalne opasnosti kao što su zatvaranje piste, prekidi opreme i izgradnja, što dovodi do privremenog zaustavljanja letova.

Zvaničnici FAA rekli su da je preliminarni pregled pronašao problem do oštećene datoteke baze podataka, ali su dodali da nema dokaza o sajber napadu i da se istraga nastavlja.

Isti fajl je oštetio i glavni sistem i njegovu rezervnu kopiju, rekli su ljudi upoznati sa pregledom, koji su tražili da ne budu identifikovani.

Predsednica Komiteta za trgovinu američkog Senata Maria Cantvell, demokrata, rekla je da će veće istražiti. Republikanski senator Ted Kruz nazvao je neuspeh „potpuno neprihvatljivim“.

Arjun Garg, bivši glavni savetnik FAA i vršilac dužnosti zamenika administratora, rekao je da je preuranjeno donositi bilo kakve zaključke o događaju, ali da je agencija u pravu da letove na zemlji ako bezbjednosni sistem ne funkcioniše.

Garg, sada partner u advokatskoj kancelariji Hogan Lovells, rekao je da je incident podsetnik da FAA podleže godišnjem ciklusu aproprijacije, što otežava planiranje i izvođenje velikih višegodišnjih projekata kao što je nadogradnja kontrole vazdušnog saobraćaja.

„Zdravlje te agencije i njena sposobnost da ispuni svoju misiju su zaista važni“, rekao je on u intervjuu. „To je stvar visokog profila.

FAA je od marta bez stalnog administratora. Senat nije održao saslušanje o izboru predsednika Džoa Bajdena za šefa agencije, izvršnog direktora Međunarodnog aerodroma Denver Fila Vašingtona, koji je ponovo nominovan prošle nedjelje.