Uzorak krvi 24 sata nakon početka hemoterapije može predvideti preživljavanje

Uzorak krvi 24 sata nakon početka hemoterapije može predvideti preživljavanje

Istraživači sa Univerziteta u Bergenu, Norveška, pronašli su novu metodu koja u roku od nekoliko sati može predvideti da li će određeni pacijenti oboleli od raka preživeti ili ne nakon hemoterapije.

Akutna mijeloična leukemija je agresivan rak krvi sa lošim preživljavanjem. Iako su visoke stope početnog odgovora na hemoterapiju, pacijenti često imaju recidiv zbog selekcije i razvoja leukemijskih ćelija otpornih na hemoterapiju.

„Kada se leči pacijenti sa leukemijom, teško je brzo pratiti da li pacijent reaguje na terapiju ili ne“, kaže Benedikt Sjo Tislevol, istraživač sa Univerziteta u Bergenu i vođa nove studije.

Odgovor na terapiju se trenutno meri nakon nedelja ili meseci lečenja, čime se gubi značajno vreme. Međutim, trenutni odgovor na hemoterapiju može se meriti ispitivanjem funkcionalnih svojstava leukemijskih ćelija.

„Naši rezultati pokazuju da se protein ERK1/2 povećava u prva 24 sata od hemoterapije kod pacijenata koji imaju loš odgovor na terapiju. Verujemo da je ovaj protein odgovoran za otpor ćelija raka na hemoterapiju i da se može koristiti za razlikovanje onih koji reaguju na terapiju. od onih koji nisu odgovorili“, kaže istraživač.

„Smatramo da je ovo važan ključ u našem razumevanju raka, a naš cilj je da koristimo ove informacije kako bismo rano promenili lečenje pacijenata koji ne reaguju na terapiju“, zaključuje Tislevol.