Oluje donose klizišta, evakuacije u Kaliforniju uz više prognoza za kišu

Oluje donose klizišta, evakuacije u Kaliforniju uz više prognoza za kišu

Najnovija pacifička oluja izazvala je bujične pljuskove i štetne vetrove u Kaliforniji u utorak, isključivši struju i pretvorivši gradske ulice u reke dok su klizišta presecala autoputeve, a čitave zajednice su se suočile sa naredbama za evakuaciju.

Više od 33 miliona stanovnika Kalifornije bilo je ugroženo lošim vremenskim uslovima tokom celog dana jer su se očekivale „obilne do prekomerne“ padavine širom države, posebno u južnoj Kaliforniji, jer su udari vetra na mnogim mestima bili brzinom većom od 40 milja (64 km) na sat. , saopštila je Nacionalna meteorološka služba (NVS).

Jaki vetrovi su izazvali pustoš u elektroenergetskoj mreži, nestajući struju u 180.000 domova i preduzeća od utorka u podne, prema podacima Poveroutage.us.

U olujama je od početka godine poginulo 17 ljudi, rekao je guverner Kalifornije Gavin Njusom.

„Ova oluja je bila drugačija sa stanovišta da je ovde bila mnogo duže. Bila je intenzivnija zbog prethodnog nevremena, tlo je bilo mnogo zasićenije, što je dovelo do mnogo više poplava i mnogo više spasavanja zbog zasićenja tla. “ rekao je Beri Parker, šef odseka vatrogasne službe okruga Ventura.

Stručnjaci kažu da su sve veća učestalost i intenzitet takvih oluja, ispresecanih ekstremnim vrućinama i sušnim periodima, simptomi klimatskih promena. Iako će kiša i sneg pomoći da se popune rezervoari i vodonosni slojevi, samo dve nedelje padavina neće rešiti dve decenije suše.

U međuvremenu, teren ogoljen prošlim šumskim požarima stvorio je povećan rizik od naglih poplava i klizišta.

Obilne kiše, zajedno sa jakim snegom u planinskim predelima, prate još jednu „atmosfersku reku“ guste vlage koja se iz tropskog Pacifika sliva u Kaliforniju.

Šest atmosferskih reka pogodilo je Kaliforniju u poslednjih 17 dana, izbacivši čak 76 cm kiše u nekim oblastima, rekao je Zak Tejlor, meteorolog iz Centra za predviđanje vremena NVS-a. Najmanje još dvoje su dolazili, počevši od srede ujutru, rekao je Tejlor.

„Mi smo usred trogodišnje megasuše na celoj zapadnoj obali Sjedinjenih Država… A sada ovde govorimo o istorijskim poplavama i atmosferskim rekama. Sada slažemo šest sa još tri na putu“, Njusom rekao je The Veather Channel u intervjuu.

„Ako ne verujete u klimatske promene, dođite u Kaliforniju. Mi to živimo“, rekao je Njusom.

Veliki deo štete koncentrisan je oko grada Santa Barbare, oko 160 km severozapadno od Los Anđelesa, gde se strmo podnožje spušta prema Tihom okeanu.

U oblasti Rančo Oso na planinama Santa Inez iznad Santa Barbare, blato i krhotine preko puta su izolovale oko 400 ljudi i 70 konja, saopštila je vatrogasna služba okruga Santa Barbara na Tviteru, postavljajući fotografiju vozila zaglavljenog u blatu.

U blizini obale, kalifornijska patrola za autoput zatvorila je U.S. 101, glavni autoput koji povezuje severnu i južnu Kaliforniju, bez procenjenog vremena za ponovno otvaranje.

„Molim vas, ostanite kod kuće i nemojte voziti danas ako je ikako moguće“, savetovala je patrola na autoputu na Tviteru, objavljujući slike odrona blata i palog kamenja koji je blokirao autoput.

Mnoge zajednice su bile poplavljene, uključujući Goletu, gde se jedan čovek vozio daskom za vesla ulicama.

Zvaničnici su u ponedeljak naredili evakuaciju oko 25.000 ljudi, uključujući celu bogatu enklavu Montesito u blizini Santa Barbare, zbog povećanog rizika od poplava i klizišta. Ali naredbe za evakuaciju širom okruga Santa Barbara ukinute su u utorak popodne, saopštilo je okružno odeljenje šerifa.

Južnije, u četvrti Četsvort u Los Anđelesu, dva vozila su upala u vrtaču koja se otvorila ispod puta.

Poplave su napale železničku stanicu u centru Los Anđelesa, potopivši pešačku stazu.