UEFA traži ponovno učestvovanje Rusije

UEFA traži ponovno učestvovanje Rusije

Upravno tijelo evropskog fudbala UEFA će formirati radnu grupu za razmatranje potencijalnog povratka Rusije u međunarodni fudbalski okvir, izjavio je generalni sekretar Ruske fudbalske unije (RFU) Maksim Mitrofanov.

Rusija je na neodređeno vrijeme suspendovana iz učešća na međunarodnim fudbalskim turnirima tokom većeg dela prošle godine zbog međunarodnog protivljenja situaciji u Ukrajini, što je navelo ličnosti u ruskom fudbalu da razmišljaju o prelasku sa UEFA na Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFC).

Smatralo se da će, ako Rusija prenese svoju registraciju na AFC, ponovo biti uvedena njena kvalifikovanost za kvalifikacije za međunarodne turnire, kao što je FIFA Svetsko prvenstvo.

Utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2026., čiji će zajednički domaćini biti Sjedinjene Države, Meksiko i Kanada, počinju u oktobru ove godine.

Ali, prema Mitrofanovu, i RFU i UEFA su zaključili da će biti pokrenuta radna grupa koja će identifikovati i nadgledati potencijalnu mapu puta za okončanje izgnanstva Rusije iz međunarodnog fudbala u okviru postojeće infrastrukture UEFA.

„Planiramo da UEFA ove nedelje formira radnu grupu“, rekao je Mitrofanov preko RIA Novosti.

„Još čekamo ko će mu se pridružiti. Ovo je stvar konsultacija, svaka strana će dati svoje predloge. Sada se rad odvija u standardnom režimu.”

On je dodao: „Kolege iz UEFA to moraju razumeti i učestvovati u kreiranju mape puta, uklanjanju postepenih ograničenja koja postoje.

Šef RFU Aleksandar Djukov takođe je izjavio da planira da u radnu grupu pozove ličnosti iz FIFA i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

MOK je bio centralni u talasu sportskih sankcija uvedenih Rusiji od prošlog februara, a nekoliko sportskih federacija širom sveta je sledilo njegovo vođstvo u uvođenju ograničenja ruskom sportu.

Međutim, predsednik MOK-a Tomas Bah nedavno je rekao da veruje da takve sankcije ne bi trebalo da utiču posebno na ruske sportiste, ali da bi kolektivne kazne trebalo da se nastave za sada.

„Nećemo sve slikati istim kistom zbog postupaka njihove vlade“, rekao je Bah u decembru.

„Sportisti nikada ne bi trebalo da budu žrtve politike sopstvene vlade.”